Медия без
политическа реклама

Повече от половината фирми са повишили заплатите с до 10% тази година

Работодателите все повече залагат на социални придобивки, за да привлича и задържат квалифицираните служители

02 Септ. 2023
53% от фирмите са повишили заплатите между 6 и 10%
Pixabay
53% от фирмите са повишили заплатите между 6 и 10%

Повече от половината работодатели в България са повишили тази година заплатите на служителите си с до 10%, показва проучване на възнагражденията през 2023 г. на компанията за квалифицирани обучения в сферата на човешките ресурси Tack TMI Bulgaria. Наред с това все повече фирми прибягват до разнообразни бонуси, за да привлекат квалифицирани кадри, тъй като нивото на заплащане не винаги се оказва водещо. 

Проучването е направено сред 350 средни и големи компании от различни сектори на икономиката - високите технологии, аутсорсинг индустрията, преработваща промишленост, търговия на едро и дребно, хотелиерството, банки.

Данните показват, че 10% от анкетираните фирми са повишили заплатите с до 5%, а а 53% - между 6 и 10%. Освен това една четвърт от анкетираните работодатели са вдигнали възнагражданията между 11 до 15%, а още по-големи повишения са направили 11% от фирмите.

"Демографската ситуация, липсата на квалифицирана работна ръка, ниската безработица и нуждата от специализирани професионалисти се очертават като ключови фактори за растежа на възнагражденията в България. Наред с това компаниите във всички сектори стават все по-изобретателни в разширяването на пакета от социални придобивки, за да привлекат и задържат служителите си", коментира Славена Папазова - ръководител на екипа на проучване на възнагражденията в България в Tack TMI Bulgaria.

От грижа за психичното здраве до предоставяне на средства за закупуване на домашно офис оборудване или покриване на разходите за интернет - това са част от придобивките, които много работодатели осигуряват на своите служители в последните две години, показва проучването на Tack TMI Bulgaria.

"Макар България да не е сред страните, чиито компании прилагат най-интересните практики като осигуряване на безплатна доставка на хранителни продукти по домовете, разхождане на домашни любимци за служители в болничен отпуск и други подобни, и у нас тенденциите за разширяване на пакета от социални придобивки наред с повишението на заплатите са актуална, коментира Папазова.

Така например 2/3 от анкетираните работодатели, основно в ИТ сферата и аутсорсинг индустрията, посочват, че предлагат дистанционна работа и гъвкаво работно време за своите служители. Това дава възможност за по-добро балансиране на професионалния и личния живот - служителите може да отделят повече време за семейството, за лични интереси и грижа за себе си, което води до намаляване на стреса и подобряване на общото благосъстояние.

Често прилагана практика от анкетираните над 350 работодатели е да се предоставят допълнителни дни платен отпуск привличане и задържане на ценните специалисти.

Над 60% са посочили, че предоставят бонуси на тези свои служители, които водят подходящи кандидати за работа. "Препоръките на служителите е много добър канал за привличане на качествени кандидати, които трудно може да бъдат достигнати чрез традиционните методи за набиране на персонал. Работещите в компанията служители предпочитат да се насочват към лица, които смятат, че са подходящи за организацията и притежават необходимите умения и квалификации", посочват от Tack TMI Bulgaria.

Оказва се, че около 1/3 от работодателите прилагат специални програми за психично здраве, които включват подкрепяща и приобщаваща работна среда. По време на ограниченията на ковид-пандемията много фирми са наели психолози, които да работят със служителите. Тези програми на повечето места са останали и досега, защото се оценява, че подобряват благосъстоянието на служителите, намаляват стреса и насърчават позитивна култура.

Ключови думи:

заплати, бонуси, Tack TMI Bulgaria

Още по темата