Quantcast

Медия без
политическа реклама

Пеканов: Не смятам да оставам в политиката

Времето за редакции на плана за парите от ЕС свърши, счита служебният вицепремиер

13 Авг. 2021ТАНЯ ПЕТРОВА
Илияна Кирилова

Времето за редакции на Националния план за възстановяване и устойчивост изтече. В момента отразяваме получени критики от партиите в парламента, но ще бъде грешка следващо правителство да започне отново да пренаписва плана. Това ще доведе до забавяне на авансовото плащане и неизпълнение на държавния бюджет.

Това коментира в едночасов коментар по въпроси на граждани в рубриката "Властта говори! Открито" вицепремиерът по еврофондовете Атанас Пеканов. България очаква 12,6 млрд. лв. по плана, като 13% от тях са заложени да дойдат авансово тази година в консолидираната фискална програма.

Остават два сериозни въпроса в плана в частта реформи, на които отговор не следва да се дава от служебен кабинет - за ангажимента за реформи в името на върховенство на закона и за съдбата на въглищните централи. Всяко преработване  в частта проекти обаче отнема голямо време и рискуваме забавяне, коментира Пеканов. Той за пореден път обяви, че големият проект за инвестиции в напоителни системи от 850 млн. лв. е бил неспасяем заради липсата на екооценки. Това не са запазени пари за сектор земеделие, успяхме да се преборим за 250 млн. лв. финансиране, сега от резерви ще осигурим още 170 млн. лв., обясни още вицепремиерът. Макар да счита, че времето за редакции изтича, Пеканов бе категоричен, че планът следва при възможност да се изпрати в ЕК от редовен кабинет. Получаваме подобни коментари от комисията - по-добре не ни го пращайте, ако после ще си го искате обратно, обясни вицепремиерът.

България е закъсняла по друг спорен въпрос за споразумението с ЕК за новия програмен период  - изваждането на столицата от Югозападен регион. Няма време за това - такова решение изисква много промени в Националния статистически институт и две години усилия,  коментира Пеканов. Заради по-високото БВП на столицата целият регион статистически се качва нагоре и парите на околните населени места са много по-малко отколкото могат да бъдат, ако София се изведе отделно, обясни Пеканов.

Съгласих се да поема тази отговорност да съм вицепремиер в служебния кабинет и заради ограничения мандат. Имам академична кариера - очакват ме докторантура и студенти във Виена и по-скоро няма да оставам в политиката, коментира още Пеканов.

ДАНЪЦИ

Вицепремиерът изрази лично мнение, че в България не се води достатъчно активен дебат за данъчната система. В настоящия си вид тя засилва неравенствата - проблем, с който Европа се бори, ние го задълбочаваме, изтъкна Пеканов. Според него следва да се мисли за необлагаем минимум и прогресивно облагане, а в момента системата дори е регресивна. Всички сме свикнали с това облагане, но трябва да го променим, счита Пеканов.

Още по темата