Quantcast

Медия без
политическа реклама

Печалбите на банките разбиха нов рекорд

Приходите от такси и комисиони за 2021 г. стигнаха почти 1.5 млрд. лева

02 Февр. 2022МИЛА КИСЬОВА
Илияна Кирилова

Печалбата на банковата система у нас отбеляза скок от почти 74% през 2021 г. Положителният финансов резултат към 31 декември 2021 г. е 1.4 млрд. лв. -  с 601 млн. лв. повече от този в края на декември 2020 г.

Така банковата система навакса лекото изоставане в печалбата през 2020 г. - първата година на коронакризата.

Данните на БНБ показват, че от лихви нетната доходност на банките през изминалата година е почти на нивото от 2020 г. - 2.757 млрд. лв. Голямата разлика е в приходите от такси и комисиони. Към края на декември банките са събрали 1.484 млрд. лв. по това перо. Година преди това постъпленията от такси и комисиони са били 1.237 млрд. лв. През изминалата година почти всички финансови институции завишиха тарифите си, при това за най-ползваните услуги - внасяне и теглене на суми по сметка, поддръжка на сметка, ползване на дебитни карти. Освен това една по една банките престанаха да поддържат депозити и след изтичане на срочността им прехвърлиха наличните пари в разплащателни сметки, по които се удържат месечни такси, които варират от 2.20 лв. до 4 лв.

Добрите финансови резултати на банките се дължат и на по-малкото провизии, заделени за евентуални лоши кредити. Тези разходи през 2021 г. възлизат на 594 млн. лв., с 282 млн. лв. (32.2%) по-малко от тези година по-рано. През 2020 г. банките реализираха по-малка печалба в сравнение с предни години заради негативните последици от ковид кризата върху редица бизнеси и домакинства. Тогава банките заделиха и по-големи резерви в очакване на ръст на лошите кредити, беше стартиран и временният мораториум върху издължаването на най-пострадалите кредитополучатели - граждани и фирми.

Според статистиката на БНБ делът на необслужваните кредити намалява. В края на декември 2021 г. те са били близо 5 млрд. лв., което е с около 400 млн. лв. по-малко в сравнение с края на септември. Така делът на лошите заеми е намалял до около 6%.

Ключови думи:

банки, печалба, такси, лихви

Още по темата