Медия без
политическа реклама

Още един телеком вдига цените от февруари

Комисията за защита на потребителите мълчи за "заробващите" за абонатите клаузи на мобилните оператори

18 Яну. 2023Обновена
Илияна Кирилова

Мобилният оператор Yettel обяви, че вдига цените на месечните абонаменти за мобилни услуги от февруари с 15.3%. Това е средногодишната инфлация за 2022 г., която бе обявена от НСИ във вторник.

Индексацията ще бъде отразена във фактурите, издавани от 5 февруари 2023 г.

Мобилният оператор "Виваком" вече уведоми днес клиентите си, че от февруари повишава цените на месечните абонаменти за мобилни услуги с 2 лева. 

Засега още няма реакция от A1. От Булсатком обявиха, че няма да индексират цените с инфлацията от миналата година.

Още по темата:

Мобилният оператор "Виваком" уведоми днес клиентите си, че от февруари повишава цените на месечните абонаменти с 2 лева. Причината е инфлацията през 2022 г. като телекомът цитира данни на НСИ за единадесетте месеца януари-ноември - 15.

 

КЗП, имаме проблем

Клиентите на телекомите са поставени в неизгодна ситуация, коментират от онлайн платформата "Ние, потребителите" и призовават Комисията за защита на потребителите (КЗП) да вземе мерки.

Къде е уловката? 

Съгласно общите условия операторите имат право да индексират веднъж годишно цените на услугите си с обявената от НСИ официална годишна инфлация за предходната година. Но потребителят няма реална възможност, ако не приема тази промяна, да се откаже от договора си, без да дължи неустойки.

„Повечето абонати имат срочни договори и ако решат да се прехвърлят при някой от другите телекоми, ще трябва да заплатят до три стандартни месечни такси, тъй като пренасянето на номера при друг доставчик е равносилно на прекратяване на договора с настоящия. Ако пък при сключването на договора са закупили и крайно устройства като мобилен телефон или лаптоп с отстъпка, ще трябва да заплатят и разликата между пазарната му цена и заплатената за придобиването му“, обясни Габриела Руменова от „Ние, потребителите“ пред БНР.  

Тъй като такива клаузи има и при трите големи мобилни оператора, добре е казусът да се разгледа и от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) за евентуална съгласуваност на действията, посочват от платформата. 

 

"Хората трябва да бъдат активни и да подават жалби в Комисията за защита на потребителите, на която са вменени правомощия да анализира общите условия за наличие на неравноправност. При установяване на уговорки, които нарушават равновесието между правата и задълженията на двете страни, контролният орган може да изпрати до търговеца писмо и да му предостави 14-дневен срок да отстрани неравноправните клаузи. Ако това не се случи, следващата стъпка е да сезира компетентния съд с искане за обявяването на клаузите за нищожни", съветват "Ние потребителите".

 

КЗП обяви миналата есен, че проверява общите условия на телекомите за клаузи, които "закрепостяват" клиентите. А наскоро стана ясно, че проверката е приключила . Но засега регулаторът не е предприел нищо.

 

 

 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

телекоми, инфлация, 2023 г.

Още по темата