Quantcast

Медия без
политическа реклама

Нови кадрови чистки тресат БЕХ и АЕЦ "Козлодуй"

Временният енергиен министър назначава временни директори и прави конкурси на тъмно

24 Яну. 2023
Росен Христов

Служебното правителство тихомълком е извършило нова серия уволнения/назначения в енергетиката. Това разкрива "Капитал".

В борда на Българския енергиен холдинг е пратен Андрей Живков, който беше министър във временното правителство с премиер Стефан Янев.  Конкурс не е провеждан. Решението за назначаването на Живков в БЕХ е взето от сегашния министър Росен Христов преди дни. То е обявено като временно  - до провеждането на конкурсен избор. 
Има и друг странен кадрови ход на ресорния министър за БЕХ  - Стелиан Коев, назначен през май 2021 г. (тогава имаше вълна от конкурси от последното правителство на Бойко Борисов), е освободен, а на негово място е сложен Иво Иванов. И това назначение е временно - до провеждането на конкурс. 

"Капитал" разкрива още, че има решение на БЕХ за промени в ръководството на АЕЦ "Козлодуй". Оказва се, че са били проведени много "дискретни" конкурси за шефове на ядрената централа, за които няма никаква публична информация - кои кандидати са се явили, как са класирани и избрани.   

Разбира се само, че Георги Кирков, който влезе в управата на АЕЦ-а миналото лято, запазва позицията си. Но Андрей Красночаров, който бе назначен заедно с Кирков, е останал извън борда.  Подписът на Красночаров стои под спогодбата между АЕЦ "Козлодуй" и четири фирми от групата на Христо Ковачки, с която държавната централа се отказва от 129 млн. лв. неустойки по съдебни дела. Не е ясно дали това е причина за отстраняването му.  Неговото място в ядрената централа заема Свилена Николова, която според Търговския регистър е била в управлението на "Енергоремонт - Козлодуй", "Енекод" и "АСМ - груп".  Документи от обществени поръчки на АЕЦ "Козлодуй" от 2019 г. показват, че дамата е работила за "Дитсманн" - компанията, в чието ръководство е бил и сегашният енергиен министър Росен Христов.

Абсолютно непонятно е защо временно правителство си позволява да кадрува в ключови важни предприятия, като бави провеждането на конкурсни процедури, назначава временно управляващи и не блаоволява да споделя с обществото мотивите за уволненията и назначенията. Тъй като президентът Румен Радев не реагира и на предишни подобни чистки, излиза, че одобрява кадровите ходове на министрите си. 

Още по темата