Медия без
политическа реклама

Николай Василев: Светът няма да спре заради скъп петрол

Мрачните прогнози за тежка рецесия са силно преувеличени, твърди финансистът

23 Март 2022
БГНЕС

Не смятам, че трябва да се готвим за бедност. Извън Русия и Украйна, които водят война, не се очертава рецесия в света или в Европа, коментира пред Нова телевизия, бивш вицепремиер и министър, а сега предприемач. 

Той призна, че влошаване ще има и световната икономика ще се размине с прогонозирания добър растеж.  "Годината щеше да бъде добра за световната икономика, сега ще бъде по-малко добра, но не бедност", добави Василев.

Според него България не е толкова засегната икономически колкото други държави, но "иинвестициите, които и без това клоняха към нула през последните десет години, сега съвсем ще ударят нулата с войната".

Василев подчерта, че светът няма да спре, ако цените на петрола или друга суровина се вдигнат. И припомни 2007 г., когато петролът също бе много скъп, а България бе доста по-бедна. 

"Петрол се произвежда на всички континенти. Той може да се пренася. Ситуацията с газа е по-сложнна. Хубавото е, че сега идва летният сезон. Да се надяваме, че най-после ще построим интерконектора с Гърция, за да имаме алтернативни доставчици",  коментира Василев. 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата