Медия без
политическа реклама

Спирачките за еврото са четири, не една, твърди известен финансист

Според Николай Василев България може да влезе в еврозоната още на 1 януари, ако има политическа воля

15 Май 2024
БГНЕС
Николай Василев смята, че 1 януари 2025 г. е постижима цел за приемане на еврото.

Финансистът Николай Василев е убеден, че България има шанс да бъде приета в еврозоната от 1 януари 2025 г. - стига да има политическа воля. В свое изказване на форума "България в еврозоната, кога?" той подчерта, че всички говорят за неизпълнението на инфлационния критерий, но всъщност има още три "бариери", които страната ни трябва да преодолее, за да стане част от клуба на единната европейска валута. Ето част от изказването на Василев, резюмирано от БТА:  

Инфлацията 

Трябваше да водим коренно различна антиифлационна политика в последните години, а не проинфлационна. "Ние 10 години отговаряхме и на инфлационния критерий и на всичко друго за членство в еврозоната, а проспахме всичко".

Бюджетният дефицит

Тази година сигурно ще имаме отново актуализация на бюджета и се чудя как в най-бедните години тогавашните финансови министри Муравей Радев, Милен Велчев и Пламен Орешарски не правиха актуализация. 12 години по мои спомени нямаше нито една актуализация на бюджета, а сега актуализация е най-разпространената дума в политиката в България в последните години, тоест ние не можем нищо да планираме, приходите ги няма, разходите "хвърчат" в небесата, предизборно всеки път се състезаваме кой повече ще вдигне различни разходи, както например днес се случва. 

Мръсните пари 

Попадането на България в "сивия" списък за пране на пари на глобалния надзорен орган Financial Action Task Force (FATF) формално може да не е критерий за еврозоната, но въпросът е трябваше ли допуснем да сме в такъв списък. Чули ли сте, който и да е управляващ или политическа партия да са споменали този въпрос, пита риторично Василев.

Политическата воля

Този фактор е на първо място от факторите за присъединяване към еврозоната. "Смятате ли, че има достатъчно политическа воля в държавата? Ние можехме през всяка от последните години да вкараме топката от дузпата, но все я бием в тъч".

 

И управителят на БНБ Димитър Радев говори за липсата на политическа решимост. На форума в София той също подчерта, че изпълнителната власт не прави достатъчни усилия за постигане на важната цел. Забавянето на членството в еврозоната носи на България колосални загуби и пропуснати ползи, които се измерват в милиарди, изтъкна Радев. 

 

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?