Медия без
политическа реклама

Николай Василев: Властта постоянно генерира идеи за съмнителни сделки

Не може през задния вход да се лансират огромна продажба на земи, счита икономистът

04 Дек. 2023
Николай Василев
БГНЕС
Николай Василев

Защо властта постоянно генерира подобни теми? Не може през задния вход да се предлага сделка за продажба на 700 000 декара земя на силно занижени цени. Това не е фалшива новина – официална кореспонденция между министерствата не е фалшива новина. Това за мен е маймунски бизнес. 

Това коментира в ефира на БНТ икономистът и бивш вицепремиер Николай Василев. Василев разкритикува остро политиката на финансовия министър Асен Василев по поддържане на високи дефицити и пасивността за членството в еврозоната. 

„Това е поредната идея, която се пуска от задния вход. Тук се говори за продажба на земя при цени от порядъка на 5 до 8 пъти под пазарната. Това би представлявало най-голямата приватизационна сделка дотук и това минава през задния вход“, коментира Василев. Според него това е пореден пример, в който властта генерира такъв сюжет. „Как да нарека това – да не използвам думата кражба. Това за мен е придобиване на земя от конкретни фирми на занижени цени“, каза Василев. 
Василев за пореден път разкритикува политиката по поддържане на високи дефицити, които се финансират през дълг, и обяви, че планират монтиране за пореден път на часовник на дълга. Часовникът ще бъде разположен на 40 метра от финансовото министерство, обяви Василев. Той призова финансовият министър също да си монтира такъв часовник, за да следи „как гордо“ нараства дългът.“ Моят въпрос към всички е колко трябва да стане дългът, за да се събудим? Планира се той да стигне 48, 9 млрд. лв.“, каза Василев. 

Според него МФ само инертно заявява, че се стреми към членство в еврозоната, а всъщност предприема стъпки, които я отдалечават от това. Когато искаш да влизаш в еврозоната, не отлагаш два пъти безсмислено еврозоната, не поддържаш високи дефицити. Ако всеки път губим мача с три на нула, повишава ли ни това шанса да победим?“, попита Василев. Според него и в този проектобюджет няма политики, а предимно харчене на пари. „Единствената политика, която се следва, е взимане на дългове и вдигане на социални разходи. Системите са силно реформирани. Не може да се нарича пенсионен модел система, в която половината пенсионери взимат еднаква минимална пенсия“, каза още Василев.

ОБЕДНЯВАНЕ

"Най-добра беше фискалната политика между супербедната 1997 година и 2020 година. Това бяха 23 години на възход на доходите. През 1996 година имаше такава катастрофална като сегашната бюджетна политика и имаше голямо обедняване", посочи Василев.Според него е недопустимо премиерът на два пъти да определя бюджета за 2024 като балансиран. "Това е хайде да не го нарека лъжа, но заблуда. Управляващите отвориха епоха на най-големите бюджетни дефицити и най-бързото покачване на дълга не от Освобождението, а според мен от Хан Аспарух до сега", каза Николай Василев.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Николай Василев

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?