Медия без
политическа реклама

Николай Василев: Бюджет 2022 е ранен гръцки сценарий

Бившият вицепремиер продължава да пита защо през декември за 9 дни са похарчени 9 млрд. лева

14 Февр. 2022
Николай Василев
БГНЕС
Николай Василев

Финансовият предприемач Николай Василев, когото "Има такъв народ" предлагаше за премиер, продължава да атакува с остри критики бюджетната политика на правителството "Петков". 

"Бюджет 2022 е най-небалансираният за последните 25 години и с най-разхитителните и левичарски политики през последните 25 години, коментира Василев пред БНТ. И конкретизира: Предвидените разходи са повече от високи  - 63 млрд. лв., при това се предвижда и актуализация през лятото и разходите ще отидат до 69 млрд. лв. През последните години държавата харчи между 30-40% от БВП, а сега отива на 48%. Държави, които допускат бюджет на дефицити и излишъци, обедняват. С бюджет 2022 сме като в ранния гръцки сценарий."

Николай Василев, който беше вицепремиер и министър на иконономиката от НДСВ, смята, че сегашното правителство предлага само ултралеви мерки. Според него "няма нищо лошо някой да бъде социалист", но тогава би трябвало новата управляваща партия отиде на избори с програма, която да покаже, че върви в тази посока. 

 

Василев за пореден път постави въпроса за голямото харчене в края на годината. "Разочарован съм, че в средата на февруари никой не е казал защо се изхарчиха 9 млрд. лв. за 9 дена през декември. Това е най-голямото харчене в историята някога. . Когато правителството не изнесе таблица с тотал 9 млрд., това за мен е скрита информация. "Промяната" е дойде с най-високото харчене, а  ние не знаем за какво е то. Някой бързо и прозрачно да изкара информацията за декември, призова финансистът, като припомни: И предната година  пак не получихме информация и се оказа, че парите са за свлачища и язовири, по които не се работи".

Според Василев в света има много опасности като война, рецесия, енергийната ситуация, бедствия, нова вълна на коронавирус, но бюджетът харчи екстравагантно, без умни мерки. "За за мен здравословен е разговорът как да се направи така, че частният сектор да инвестира в икономиката, в създаване на нови работни места, в нови технологии и туризъм, така да растат доходите в частния сектор, а не просто ържавата да раздава. Ако трябва да се удовлетворяват всички желания за бюджетни разходи, и 160 милиарда няма да стигнат. По мои сметки ще има 8% дефицит в края на годината, за мен това е най-разхитителният бюджет за последните 25 години", заключи финансистът.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

бюджет 2022

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?