Медия без
политическа реклама

Л. Дацов: Кабинетът играе вабанк с бюджета

01 Февр. 2022

Известният макроикономист и финансов експерт Любомир Дацов не е възхитен от проектобюджета за 2022 г., който бе внесен в парламента. В предаването "(О)позиция" на "Сега" той заяви, че високият размер на предвидените инвестиции - 8 млрд., заради които вицепремиерът Асен Василев казва, че е бюджет на растежа, е по-скоро игра ва банк.

Дацов припомни, че и за 2021 г. има почти 4% растеж, без да е имало кой знае какви "плонжове" на четирите правителства, които ни управляваха. Той отбеляза, че помпането на дефицит в бюджета не е добър сигнал към инвеститорите, това е знак, че нещо недобро се случва. 

Според него заложеният недостиг от близо 6 млрд. лв. за тази година е ненужен, ще породи проблеми и ще напомпа допълнително инфлация. Това от своя страна може да принуди домакинствата да потребяват по-малко и така философията на бюджета да се окаже напълно различна от заложената.

Още във видеото: 

- на чия страна е Дацов в спора между финансовия министър и работодателите за ръста на минималната заплата и максималния осигурителен доход;

- вижда ли той "инвестиции в човешки капитал" в бюджета;

- какви проблеми може да породи финансовата политика на държавата пред влизането на България в еврозоната.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата