Медия без
политическа реклама

Асен Василев пред депутати: Не сме прокурорска република

Бюджетната комисия оряза разходите на Висшия съдебен съвет и на БНТ

18 Февр. 2022Обновена
Финансовият министър Асен Василев активно участва в  многочасовото заседание на парламентарната бюджетна комисия.
Илияна Кирилова
Финансовият министър Асен Василев активно участва в многочасовото заседание на парламентарната бюджетна комисия.

От обяд до тъмно бюджетната комисия в парламента ударно обсъди и гласува  бюджета за 2022 г. Най-много искри  прехвърчаха по две теми - за парите на БАН и за субсидиите за автобусния транспорт. 

Предложението на управляващата коалиция издръжката на БАН да се увеличи с  20 млн. лева  днес срещна отпор от опозицията - не за друго, а защото идеята е 20-те милиона да се вземат от бюджета на Висшия съдебен съвет. Въпросът бе повдигат предния ден от главния прокурор Иван Гешев, който съзря в намаляването на средствата за ВСС удар срещу срещу прокуратурата и го определи като "тържество на мафията".

Депутатите от ГЕРБ подеха този рефрен . „Не ми се иска да тръгне мълва в обществото, че това е някаква политическа или наказателна акция срещу независимата съдебна система“, обяви Кирил Ананиев, който бе министър на финансите в последният кабинет на Бойко Борисов. Той обясни, че е твърдо против да се взема от парите на ВСС.

Сегашният финансов министър Асен Василев обясни, че депутатите имат право да правят корекции в бюджета. "Ние сме парламентарна република, не прокурорска", каза той. И припомни, че и предното управление е коригирало разчетите на ВСС: "Миналата година ВСС е поискал почти 910 милиона, вие сте удовлетворили 880 млн. Или вашето решение е било противоконституционно и това е причината прокуратурата да не може да си върши работата... Ние може би повтаряме тази грешка. Но нека да кажем, че вярваме, че ако не се увеличат заплатите в прокуратурата, това няма да доведе до срив в тази работеща система".  Вицепремиерът посочи още, че миналата година ВСС е "спестил" 8 млн. лева от бюджета си и те са били раздадени за бонуси.

„Тези 20 млн. за БАН няма да отидат за заплати или за бонуси, те са за проекти, разработени от учените, които трябва да бъдат защитени на база критерии, разработени от самата БАН", поясни шефът на бюджетната комисия Любомир Каримански. И предложението бе прието.

Подкрепа събра и предложението наАвтобусните превозвачи настояват за още субсидии от държавата Каримански да бъде намалена издръжката на БНТ с 2 млн. лева. Според депутата от ИТН обществената телевизия има "необосновани разходи за поне 2 млн. лв.", харчи прекалено много за спортни предавания и плаща прескъпо за сериали.  Членовете на комисията решиха още да намалят със 167 хил. лв. средствата за СЕМ, които да отидат за българските културни институти зад граница.

Вицепремиерът Асен Василев обяви, че след актуализацията на бюджета ще заработи Фонд "Радио и телевизия", който ще осигури истинска независимост на обществените медии. 

Градусът на напрежението се вдигна, когато от Асоциацията на превозвачите настояха управляващите да си спазят обещанието и да осигурят допълнителна субсидия за автобусните фирми, които обслужват редовни линии по договори с общините. Положението е критично заради скъпите горива и заради отлива на пътници, обясни Магдалена Милтенова от асоциацията.  Оказа се, че транспортните фирми са имали среща с изпълнителната власт, но искането им за допълнителни средства не е намерило отражение в проектобюджета. Някои населени места ще останат без обществен междуградски транспорт, предупреди Милтенова. 

Преди това бюджетната комисия отхвърли цяла серия предложения на депутати от опозицията (най-вече от ГЕРБ) за допълнителни субсидии за общини в цялата страна.

Малко след 21 часа планът за държавните приходи и разходи бе гласуван - без сериозни спорове и емоции.   

Обикновено страстите около бюджетния закон се разгарят по време на второто четене в пленарната зала, което предстои. Нищо чудно тогава да има изненади и в приходната, и в разходната част 

 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

бюджет 2022

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?