Медия без
политическа реклама

Нелепата идея работодатели да връчват пътни глоби жъне само критики

Текстовете се оказаха недоработени - важали само за колите, собственост на съответния работодател

13 Юли 2023
Снимка: Архив

Предложението на МВР работодателите да бъдат натоварени с връчването на фишове за пътни нарушения и наказателни постановления пожъна само критики. Българската стопанска камара публикува позиция, че работодателите не искат да връчват пътни глоби и ще предложат на парламента тези промени в закона за движение по пътищата да отпаднат. Срещу идеята се обяви и Института за пътна безопасност. Оттам настояват прекрояването на закона на парче да спре и да се мисли за изцяло нова регулация.

Както „Сега“ писа, идеята с връчването на глобите да бъдат натоварени и работодателите бе прокарана с преходни и заключителни разпоредби на законопроекта за държавния бюджет. Това според МВР е един от начините да се подобри събираемостта на глобите. Идеята е минала на Министерски съвет въпреки категоричното несъгласие на министерство на електронното управление. При съгласуването на проекта от електронното управление са изтъкнали, че няма никакви нормативни основания работодателите да се товарят с подобни задължения. В хода на дебатите по проектобюджета на първо четене финансовият министър Асен Василев обяви, че идеята се отнася само за служебните автомобили, собственост на фирми. Това обаче по никакъв начин не личи от конкретните текстове. 

Текстовете няма да постигнат целите, които си поставят. Тихомълком се прехвърлят задължения на органите на МВР върху работодателите, коментира в позиция до медиите Институтът за пътна безопасност. В коментар пред „Дневник“ идеята бе разкритикувана и от заместник-председателя на Българската стопанска камара Мария Минчева    .

"Предложението за прехвърляне на този ангажимент върху работодателите е необмислено и необосновано увеличава административната тежест върху фирмите. Предложението не е обсъждано с представителите на работодателите в рамките на Националния съвет за тристранно сътрудничество. БСК ще предложи на народните представители то да бъде премахнато от финалната версия на Закона за държавния бюджет за 2023 г.", коментира Минчева, цитирана от „Дневник“. От БСК допълниха, че във вида, в който са внесени, текстовете повдигат много въпроси – как фишът ще стига до работодателя, какво ще се случи при отказ на конкретния служител да го получи и др. Работодателите са съгласни, че ефективността на събиране на пътните глоби трябва да се подобри, но не считат, че това е тяхна работа.

От института за пътна безопасност критикуват и други текстове от законопроекта и считат, че е недопустимо той да се прокарва с изменения в преходните и заключителни разпореди на законопроекта за държавния бюджет.

Eто точната редакция на предложените текстове: 

 

 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

фишове, КАТ

Още по темата