Quantcast

Медия без
политическа реклама

Още 50 патрула ще следят шофьорите в София

До 100 000 превишения на разрешената скорост се отчитат месечно, съобщи кметът Фандъкова

12 Май 2023
БГНЕС

 От 9 юни МВР ще пренасочи към София 200 полицаи за формирането на 50 допълнителни патрула, които да контролират движението по улиците. Това заяви вицепремиерът и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев на извънредна сесия на Столичния общински съвет, свикана заради убийството на младо момче и момиче на бул. "Сливница". Така той отговори на обвиненията от общински съветници, че не повече от 15 полицейски патрули следят за шофьори-убийци в тъмната част на денонощието. Демерджиев заяви, че организацията за осигуряване на допълнителен ресурс е започнала преди месеци и не е предизвикана от трагичната смърт на Ани и Явор. "Забелязахме вече няколко пъти, че когато се пренасочат някъде сили и те присъстват трайно на терен, има видими резултати", коментира той. 

При изслушването на представители на МВР в СОС стана ясно, че полицията в столицата разполага само с три камери за контрол на скоростта, както и че от началото на 2023 г. Столична община е изпратила на МВР сигнали за само 300 пътни нарушения, само за каране в бус лентите, по които пък МВР са наложили санкции на само 97 от тях.

МВР е внесло проект за промени в Закона за движение по пътищата, с които ще се разреши на полицията да използва общинските камери в цялата страна. "В България има хиляди налични камери, които в момента МВР не може да се използва заради законовата уредба", поясни той. Преди време Столичният общински съвет изработи законопроект в същата насока и призова Народното събрание да го приема възможно най-бързо. 

След инцидента на бул. „Черни връх“ общината постави 32 радарни табла за скорост, съобщи кметът Йорданка Фандъкова. "Статистиката, която събрахме е смразяваща - между 80 и 100 хил. засечени превишения на разрешената скорост на месец. Засечени са 198 км/ч. по бул. „България“, 160 км/ч. по бул. „Ал. Малинов“, 153 км/ч. по бул. „Черни връх“; 154 км/ч. по бул. „Сливница“, 159 км/ч. по бул. „Т. Александров“.  През миналия месец радарите са засекли 30 шофьора, които са шофирали с над 130 км/ч по бул. „Т. Александров“ при кръстовището с бул. „Вардар“; 20 шофьора са карали с над 180 км/ч по бул. „България“ при ул. „Флора“; 21 автомобила са минали с над 130 км/ч по бул. „Черни връх“ и 35 шофьора са карали с над 130 км/ч по бул. „Сливница“ при бул. „Инж. Ив. Иванов“. Това са „рекордите“ само за април, става дума за потенциални убийци", коментира Фандъкова.

"Поехме ангажимент пред Пътна полиция да подготвим проекти и да поставим стълбове за монтиране на камери на 4 конкретни точки, които определихме заедно. Местата са на бул. „Черни връх“, бул. „Ал. Малинов“, бул. „Цар Борис III“ и на Околовръстния път и са избрани по брой регистрирани нарушения и инциденти. Предстои издаването на разрешения за строеж. Закупили сме и кутиите. Проучихме сроковете за доставка и инсталиране на камери за скорост и поемам ангажимент до месец да доставим 5 нови мобилни камери за контрол на скоростта, които да предоставим на Пътна полиция. Едната задължително ще работи на бул. „Сливница“. Камерите ще могат директно да предоставят данни към Единния център за обработка на нарушения на МВР. Законодателството в момента не разрешава на общините да извършват контрол по Закона за движение по пътищата и да санкционират за превишена скорост. Затова сме готови финансово и технически да работим заедно с МВР, както и досега сме го правили", каза още кметът на София. 

 

Ключови думи:

ПТП, бул. Сливница, КАТ

Още по темата