Медия без
политическа реклама

НАП засече 2620 плащания в брой над тавана от 10 000 лв.

07 Окт. 2020
Илияна Кирилова

Над 2 600 плащания в брой със суми надвищаващи законовия таван от 10 000 лв. е засякла Националната агенция по приходите в периода 17 юни - 17 август. Анализът е направен според предаваните по дистанционната връзка между фискалните устройства и сървъра на приходната агенция данни за продажбите и сторно операциите в този период. Сред тях дори има данни за плащания в брой за над 1 млн. лв., включително и такава за над 7.6 млрд. лв. В драстичните примери обаче ставало дума за грешно "чукване" на сумата на касовия апарат.

"Установени са 2620 издадени фискални и системни бона за продажби с начин на плащане „В брой“ със стойност равна или надвишаваща 10 000 лв., без същевременно да е издаден сторно фискален или системен бон към тях, и без стопанисващото фискалното устройство задължено лице да е вписано в регистъра на обменните бюра и да извършва валутни сделки, което би го освободило от поставения от закона праг", съобщиха днес от НАП. 

В момента тече проверка на данъчните инспектори дали в тези случаи действително е имало противозаконно разплащане в брой или става въпрос за грешно чукнати суми в паметта на фискалното устройство. "В 99% от случаите с плащания над 1 млн. лв. става въпрос за грешка на касовия апарат, което в последствие се коригира от счетоводителя", обясни за "Сега" говорителят на НАП Росен Бъчваров. "Почти 600 проверени плащания в брой от 10 000 лв. до 20 000 лв. обаче са напълно реални", каза Бъчваров.

Съгласно действащото законодателство плащанията на територията на страната в размер на и над 10 000 лв. трябва да се извършват само чрез превод или внасяне по платежна сметка.

Нарушенията са извършени от над 480 задължени лица в близо 70 вида търговски обекта, както за търговия на едро и дребно с хранителни стоки, така и с некласифицирани другаде стоки или услуги.

Неспазване на изискването за прага от 10 000 лв. при разплащания в брой е установено и в ресторанти, хотели и закусвални, както и в обекти за тютюневи изделия, алкохол и безалкохолни напитки, при продажба на автомобили и мотоциклети, предоставяне на медицински услуги и др.

От НАП напомнят, че за нарушение по Закона за ограничаване на плащанията в брой се смятат и случаите, когато при голяма сделка се плаща капаро в брой, дори да е под 10 000 лв. "Ако купуваш кола за 40 000 лв. и платиш капаро от 1000 лв. в брой, а останалото по банков път, това също се смята за нарушение, защото капарото е част от сделката за 40 000 лв.", разясни Бъчваров.

Националната агенция за приходите напомня, че предвидените в Закона за ограничаване на плащанията в брой санкции за нарушения с разплащания в брой са в размер 25% от общия размер на направеното плащане за физическите лица, а юридическите лица подлежат на имуществена санкция в размер 50% от общия размер на направеното плащане. Оттам обаче не посочват до момента колко глоби са наложени на физически лица и търговци.

Икономическите оператори следва да имат предвид също така, че в НАП се получават данни на всеки 5-минути за всички издадени фискални и служебни бонове за продажби, регистрирани и отчетени чрез фискално устройство или автоматизирана електронна система ИАСУТД и че приходната агенция има възможност да извършва своевременен анализ на получената информация и данъчен контрол, посочват от приходната агенция.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

НАП, плащания в брой

Още по темата