Медия без
политическа реклама

НАП кани 1000 фирми за втора порция ковид-помощи

До момента на предприятия, засегнати от локдаун, са изплатени 99 млн. лева компенсации за загубени обороти

04 Апр. 2021
Илияна Кирилова

1000 дружества ще получат повторна покана за участие в програмата за подкрепа с оборотен капитал, съобщи Националната агенция за приходите. Това са фирми, които вече са взели средства по фаза 1 от програмата, но не са успели да подадат необходимата информация за участие във фаза 2, поясняват от НАП. Предприятията, пострадали от ограниченията заради коронавируса,  имат право на парична помощ, изчислена като процент от оборотите им преди пандемията.  Кандидатите ще разполагат със 7 работни дни, в които ще трябва да представят допълнителни данни, за да може да бъде определен размерът на помощта.  Документите се подават в Информационна система за управление и наблюдение на средствата от ЕС в България (ИСУН).

 

Програмата за подкрепа чрез оборотен капитал за малки и средни предприятия, засегнати от временните противоепидемични мерки, беше удължена поради преустановяване на дейността на дружествата за периодите февруари или февруари и март 2021 г., като затворени през февруари останаха ресторантите, а до края март баровете и нощните заведения, както и дейности от някои други бизнеси, припомнят от НАП.  До момента приходната агенция е одобрила над 10 000 заявления за безвъзмездна финансова помощ на обща стойност близо 99 млн. лв.

 

Предстои програмата да продължи и с трета фаза за подпомагане на  бизнесите с преустановени дейности от 22 март 2021 г., съгласно последните заповеди на министъра на здравеопазването. Конкретните параметри на подпомагането се обсъждат съвместно от НАП и Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ (ОПИК) и ще бъдат оповестени до седмица. 

 

Повече информация за програмата може да намерите в рубриката „Подкрепа чрез оборотен капитал за МСП“ на сайта на Агенцията и ли на телефона на Информационния център на НАП на 0700 18 700.

 

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата