Медия без
политическа реклама

Тезиси

Как се прави политически шоубизнес със страха

26 Май 2022
Бил Гейтс идва да чипира послушните. Кадиров идва да набие непослушните. Дай на страха име и бизнесът сам ще потръгне.
Pixabay
Бил Гейтс идва да чипира послушните. Кадиров идва да набие непослушните. Дай на страха име и бизнесът сам ще потръгне.

Последните месеци в риториката на българските путинофили и тролски дивизии се засилва една линия - намеци, надежди и открити заплахи, че наближава часът на новия Народен съд, ще отворим "Белене" и "ще стане като в Афганистан". За Афганистан се дават примери как при изтеглянето на американците местните им сътрудници панически бягаха от страната (който може), висяха и падаха от самолетите, а "талибаните се погрижиха за предателите". 
Костадин Костадинов има такова "афганистанско" видео, в което обяснява: "Аз съм ги предупредил" (предателите). 
На митингите за "неутралитет" все по-често се чува - "за такива като вас трябва "Белене". 
С две думи - "антифашистите" мечтаят за трибунали, камионетки, бесилки, разстрели по стадионите, концлагери за политически непълноценните и "предателите". 
Това не е само особеност на ценностната система и специфична глупост. 
Това е съзнателна стратегия за сплашване, игра със страховете на хората и трупане на политически капитал. 
Партията, която влезе в парламента на вълната на специално подклажданите страхове от "задължителна ваксинация" и антиваксърска истерия, сега експлоатира органичния страх от война, смяна на режима и репресии. Винаги е имало хора, на които им е все едно кой е на власт - демократи, растафарианци или канибали. Който и да дойде, най-важното е да не се паднат от страната на репресираните - и по тая несложна логика предпочитат да са на страната на тези, които един ден ще посочват кои са предателите, кого да бесим и кого да не закачаме, защото е с добро поведение. В координатната система на такива хора - демократите не са страшни, затова са пренебрежимо и абстрактно зло, срещу което може да се вика до насита. Но ако дойдат сериозни главорези, по-добре да са с тях, а не срещу тях. 
И някъде в тази линия на поведение и подклаждане на страхове в контекста на новите реалности, сред българския тролетариат се появи някакъв странен култ към чеченския ръководител Рамзан Ахматович Кадиров и неговите юначни главорези. 
Кадиров е типичен кавказки харизматик-баши - оперетен военен и граждански лидер, който "дава" на народа, бива строг, но справедлив, разкарва се с джипки и кортежи, снима клипчета в ТикТок; заплашва враговете, рецитира стихове, приветства бойни части и крещи "Ахмат - сила!"
Сред самите чеченци е разбираемо защо има такъв култ - все пак и ние имаме традиции в култа към личността. Ала и български тролове в интернет си слагат Кадиров на профилните снимки, разпространяват кръвожадни клипчета с чеченци в Украйна, радват се на мнимите или реални военни успехи на чеченските пълчища. С някакво сладострастие се споделят кадри на чеченски издевателства с украински войници. 
Има един бг "журналист", който във видеоблога си представи такъв подбор на кадри като много забавни и увлекателни - първо украински войници се заканват на чеченците, а после украински войници в чеченски плен, със следи от побои и издевателства, биват принуждавани да крещят "Ахмат - сила". 
И това е страшно забавно - видеото, което описвам, е доста популярно. 
На мен това ми изглежда толкова забавно, колкото, да речем, актуалният скандал с измамника погребален агент и неговите нелегални погребения. 
Не по-малко "забавни" са клиповете на чеченци, които раздават хуманитарни помощи в разрушения Мариупол - има и такива кадри. Чеченци щедро раздават хранителни продукти на украинското население и приканват хората благо: вземайте, вземайте! Всъщност продуктите са с украински етикети, а чеченците раздават разграбеното от украинските магазини. Ето такава благотворителност и такова освобождение носят тия симпатични момчета чеченчета - и дори не прикриват украинските етикети, за да стане ясно, че те идват, грабят, насилват и раздават част от заграбеното, за да им целунеш и ръка от благодарност. 
***
Освен че е страшно забавно, на мен ми е непосилно да го обхвана това нещо и малко се затруднявам с приемането на тия факти като част от обективната неизменност на света.
Страха го разбирам - рационален или ирационален, той работи и винаги ще се намери кой да го експлоатира. 
Хората, които подклаждат тия игри, също са ясни - това им е бизнесът, те съзнателно го работят. Техните ефрейтори и редници тъпо се подчиняват и заедно с публиката по инерция се забавляват с казармения хумор на Путин и Кадиров. 
И това вече ми е трудно за преглъщане - искрената радост на тези, които се забавляват с чеченските издевателства. Просто ей така, по инерция, защото Кадиров е питбул на Путин, следователно тия са "от нашите". И ако дойдат тук, какво - ще викаме "Ахмат - сила", както сме викали "Здравствуйте, братушки"? 
Нима не осъзнават на какво се радват? Толкова ли е далеч от ума, че ако това забавление дойде тук, то ще засегне всички - ако не лично, някой близък със сигурност ще пострада. И това ще е страшно забавно.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата