Медия без
политическа реклама

НАП излезе с есе за скандалните промени в хазарта

В изпратена до медиите информация няма нито едно число, което да доказва ползата от промените

09 Февр. 2024Обновена
 Предложенията за промени в Закона за хазарта са внесени от депутати от ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС.
Илияна Димитрова колаж
Предложенията за промени в Закона за хазарта са внесени от депутати от ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС.

Националната агенция за приходите се опита да защити скандалните промени в Закона за хазарта, които водят до намаление на таксите върху част от офлайн хазартните игри. От НАП твърдят, че няма намаление на таксата, а има увеличение. От приходната агенция обаче не са привели като доказателство нито едно число за очаквания ефект от промените върху фиска. В същото време одобрената по скандален начин, без обществено обсъждане, промяна бе дългогодишна мечта на ключови играчи в този бизнес, а елементарната математика показва, че намаление на таксата има. 

Както "Сега" писа, промените в Закона за хазарта са били приети по скандален начин между първо и второ четене на закона за държавния бюджет. С новите текстове начинът за изчисляване на една от събираните такси - за офлайн хазартни игри като спортни залози, бинго, томбола и др. се променя. До края на миналата година хазартните оператори дължаха 15% от стойността на всички направени залози. От 1 януари таксата е 20%, но върху силно намалена база - направените залози минус изплатените печалби. Печалбите би следвало да са над 50% от залозите при повечето от игрите, с изключение на спортните залози, при които печалбите се смятат на база коефициенти. И там обаче не би следвало да падат на много ниско ниво.

Това категорично е намаление на таксата, като в момента няма начин да се разбере на колко възлиза то, защото промените са предлагани между първо и второ четене без абсолютно никаква финансова обосновка. Подобни промени бяха предлагани няколко пъти през годините, но не бяха приемани заради скандали. За последно от тях трябваше да се откаже финансовият министър в кабинета на ГЕРБ Владислав Горанов в разгара на скандала с хазартния бос Васил Божков.

И при приемането на текстовете в парламента, и сега в позицията на НАП обаче се твърди, че таксата се увеличава, защото към нея се прибавя еднократна компонента - 300 000 лв. такса за поддържане на лиценз. При вече лицензираните оператори таксата е по-малка и се формира пропорционално на броя на оставащите години от лиценза. Тази еднократна такса по никакъв начин не доказва претенцията, че хазната излиза на плюс от промяната в начина на изчисление на общата дължима сума, още повече че ефектът ѝ ще е само през 2024 г. при старите оператори.

От случая с Божков се видя, че размерът на дължимите такси по стария ред възлиза на огромни суми. АДФИ например изчисли, че само от прилагането на благоприятен ред на облагане на моментните лотарии Божков си е спестил 210 млн. лв. за 5 години. При приемането на текстовете и сега в позицията на НАП се изтъква, че с промените се изравнява режимът на облагане на офлайн и онлайн хазарта, но това отново не означава намаляване на таксата.

Скандалът с промените в закона се пренесе днес и в пленарна зала. В нарочна декларация депутатът от ИТН Гроздан Караджов обяви текстовете за лобистки, а хазартният бранш - за ударил джакпота.

"На фона на ескалиращите протести на различни професионални съсловия има един бранш в тази страна, който удари джакпота. Това са хазартните фирми. Защото заложиха на правилните хора - финансовия министър Асен Василев и неговите проксита депутати от ПП-ДБ, ДПС и ГЕРБ, които внесоха промени, облагодетелстващи този бизнес, и разиграха впечатляващ спектакъл, за да представят една лобистка поправка в частен интерес като промяна от голям обществен интерес. Но, рано или късно, фактите разобличават лицемерието. В този случай това се случи рано - само месец след цирка в Народното събрание", изтъкна Караджов.

Според него е повече от видно, че таксата се намалява заради силно намалената база, която при част от игрите може да се изтъни допълнително с изплащане на фиктивни печалби на сламени хора. 

С декларация в обратната посока излезе Венко Сабрутев от ПП. Той отново не представи нито едно конкретно число за ефекта от проблемните промени. Сабрутев изчете дума по дума новите текстове на закона, като изобщо не се спря на рязко свитата основа, върху която се налагат таксите на оффлайн игрите. Според него таксите за хазарт се вдигат 4 пъти. Това няма как да е вярно, като се има предвид, че при дискусията в НС става ясно, че очакваните допълнителни приходи от промените са само 200 млн. лв. Подробни данни за приходите от хазарт към момента няма, като обща информация се съдържа в годишните отчети на НАП. Тези приходи попадат в графа други неданъчни приходи и за 2022 г. възлизат на 260 млн. лв., като има преизпълнение от 72,6 млн. лв. точно по линия на различни видове такси на хазарт. 4 пъти ръст на приходите би следвало да води до по-голяма от 200 млн. лв. сума. В закона за хазарта наистина има вдигане на отделни такси, но не и на спомената такса върху спортните залози, бинго и др. игри по спорния член. Сабрутев изтъкна и че за спорните дейности е въведен корпоративен данък, който досега не се събираше,  но и с него сметките не излизат. 

Сметките стават още по-абсурдни, ако се вземат сумите, които отчитат от Асоциацията на игралната индустрия. Според нея са платени 312 млн. лв. такси за хазарт през 2022 г. и  272 млн. лв. за деветмесечието на 2023 г. Заедно с таксите за отговорен хазарт приходите, генерирани от игралната индустрия в държавния бюджет за 2022 г., са в размер на 327 млн. лв., което е с 36.25 % повече от 2021 г. (240 млн. лв.), посочиха миналата година от АИИБ.

 

БЕЗ ОТГОВОР

"Сега" вчера поиска подробна информация от МФ за ефекта от новия начин на изчисляване на таксата, но до момента отговор няма. Не е ясно дали такъв ще бъде получен, след като НАП вече разпрати информация до медиите.

НАП твърди, че след промените в закона за хазарта от 01.01.2024 г. няма констатирано увеличение на искания за издаване на лиценз за организирането на хазартни игри наземно чрез пунктове за приемане на залози и изплащане на печалби. Всички подадени искания за издаване на този тип лиценз са депозирани преди приемането на промените в закона, както и всички сега действащи лицензи за този вид хазартни игри са издадени преди 31.12.2023 г.

Освен това, по инициатива на НАП и на МФ, в края на 2023 г. към Министерството на финансите е сформирана работна група с цел анализиране на действащия Закон за хазарта и възможностите за подобряване и прецизиране на нормите му.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Закон за хазарта

Още по темата