Медия без
политическа реклама

Предизборно чудо - ГЕРБ и ДПС се загрижиха за хазартната епидемия

Години наред политиците толерираха хазарта и затова сега никой не им вярва, че искат да го ограничат

29 Апр. 2024
Преди месец депутати от "Възраждане" призоваха известни личности да се откажат от участие в реклами на хазартни игри и попитаха: Морално ли е това, което правят?
Илияна Димитрова
Преди месец депутати от "Възраждане" призоваха известни личности да се откажат от участие в реклами на хазартни игри и попитаха: Морално ли е това, което правят?

По избори стават чудеса. Само за три дни парламентът с пълно единодушие прие (засега на първо гласуване) сериозно ограничение на рекламата на хазартни игри, която денонощно ни залива от екрана на телевизорите и смартфоните, от фасади и билбордове навсякъде около нас.

Нито една политическа група в парламанета не попита - ама как така, без обществено обсъждане, от днес за утре?

Преди избори популизмът е обхванал всички - не само вносителите на законовата промяна от ГЕРБ и ДПС.

Само че политиците ни имат толкова много грехове заради толерирането на хазарта години, години наред, че едва ли някой вярва в безкористните им намерения, водени само от любов към електората. И е смешно, дори цинично, точно ГЕРБ и ДПС да се кичат с грижа към нацията от разрасналата се хазартна пандемия.

Достатъчно е

 

да си спомним как през 2013 г.  лотарийните игри

бяха "забравени“ от режима на облагане

 

за цяла една година. Именно в този период талоните за търкане на фирмите на бизнесмена Васил Божков масово навлязоха по лавки и магазини и постепенно се превърнаха в мания. Този пропуск в закона бе коригиран, но в края на 2019 г. избухна скандалът с ниската тарифа, по която държавата e таксувала лотариите на Божков, спестила му над 700 млн. лв. 

След закриването на частните лотарии процъфтяха онлайн залаганията, и то благодарение на масираната реклама. От началото на тази година се наблюдава бум и на традиционните пунктове за спортни залагания. Тласък им даде изненадващото сваляне на държавната такса върху част от хазартните игри. Скандалното е, че това се случи между първото и второто четене на закона за държавния бюджет за 2024 г. с обясненията, че хазартните такси всъщност се вдигат, за да се осигурят повече приходи в хазната.

Обществото вече е наясно - при всяка промяна в Закона за хазарта трябва да бъде нащрек откъде ще избие поредната лобистка услуга. Няма да е изненада и сега, при това бързане със законовите поправки, да се окаже, че покрай добрите намерения с мисъл за обществото се е промъкнало конкретно обслужване на частен интерес.

Предложения за забрана на рекламата и сериозно ограничаване на хазарта са били внасяни в парламента не малко пъти, но никога не са виждали бял свят (като изключим закриването на частните лотарийни игри на Божков). Последният пример е от началото на април. Тогава "Възраждане" повторно внесе своя законопроект забрана на пряката и непряката реклама на хазартни игри и получи подкрепата на другите опозиционни сили – БСП и ИТН. Мнозинството на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС обаче го отхвърлиха без никакви аргументи, без никакво желание за дебати дори. Само един Любен Дилов излезе от трибуната, за да обобщи философски: "Кои сме ние, че да регулираме човешката природа?!".

 

Какво накара ГЕРБ и ДПС да размислят седмици по-късно?

 

Предстоящите избори ли изведнъж ги направиха по-чувствителни и отговорни към темата, за да се харесат на електората? 

Мнозина виждат по-дълбоки подбуди от предизборното търсене на политически дивиденти. Активността на ГЕРБ и ДПС дни преди Народното събрание да излезе във ваканция за изборите, е повече от съмнителна. Прилича по-скоро на опит за рекет - и към медиите, и към хазартните фирми. Първите, внимавайте как ни отразявате кампаниите, а и след това, за да не ви спрем кранчето! Вторите, бъдете по-щедри в даренията, за да не останете без бизнес! 

Тази опасност бе предусетена и от депутатите от доскорошната опозиция при спешното гледане на законопроекта на първо четене в петък - последния ден на работата на парламента преди изборите. Някои от тях директно предупредиха от трибуната, че ако този законопроект остане приет само на първо четене, ще лъсне подмолната цел на ГЕРБ и ДПС да го използват като бухалка в предизборната борба, каквото определение даде Гроздан Караджов от ИТН. Бухалка срещу хазартните фирми, които вероятно изведнъж ще станат много склонни да финансират определени партии. Докато зависимите от хазартната реклама медии - основно двете големи частни телевизии бТВ и Нова, оставени на стенд бай до сформирането на новия парламент, като нищо ще се окажат много "послушни".

Притиснати от тези упреци вносителите от ГЕРБ и ДПС - Теменужка Петкова и Йордан Цонев, веднага предложиха извънредно заседание във вторник, на което законопроектът да бъде окончателно приет. 

Сега вървят залагания дали във вторник в пленарна зала ще има кворум това да се случи.

Светкавичното развитие на нещата около промените в Закона за хазарта изненадаха засегнатите страни - хазартния бизнес, телевизиите, доставчиците на интернет. В деня, в който законопроектът вече се гледаше на първо четене, те разпратиха пространни становища, в които призовават депутатите "да се подходи внимателно", да се анализира, да се дискутира... Вадят от девет кладенеца вода как рязкото ограничаване на рекламата ще избие към разцвет на нелегалния хазарт, защото, видиш ли, хората нямало да знаят къде да играят легално.

 

Заваляха предупреждения и закани как спирането на рекламата на хазарта

 

ще застраши финансовата устойчивост на телевизиите и електронните медии, а оттам и качеството на продукта им и дори достъпа на гражданите до информация! Жалко за страната ни, ако рекламата на хазарт действително се е превърнала в основно перо в рекламните бюджети на медиите. Забележителен е евфемизмът, който от асоциацията на радио- и телевизионните оператори  използват - всъщност това не била точно реклама, а "законосъобразно информиране на потребителите за легалните хазартни оператори и техните услуги".

От асоциацията на хазартните оператори също предупреждават какви пагубни последствия ще има забраната на рекламата за нацията и как ще избуи сивият сектор. Толкова години обаче хазартните фирми не направиха нищо да се саморегулират в името на здравето на нацията и единствено хвърляха обещания за етични кодекси и споразумения за отговорно поведение. На фона на денонощното облъчване на българското население от пеленачетата до старците за лесни печалби и примамливи бонуси изключително цинично звучи призивът им да не се пипа рекламирането на легалните хазартни игри, защото това щяло да тласне хората към нелегални доставчици.

В крайна сметка законопроектът предвижда забрана на рекламата на хазарт, при това частична, а не забрана на хазарта въобще.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Закон за хазарта

Още по темата