Медия без
политическа реклама

Депутатите форсират забраната за реклама на хазартни игри

Парламентът се събира на извънредно заседание във вторник по време на ваканцията си

26 Апр. 2024
Рекламирането на хазартни игри върху билбордове засега не се предвижда да бъде забранено.
Илияна Димитрова
Рекламирането на хазартни игри върху билбордове засега не се предвижда да бъде забранено.

Народното събрание, което след днешния работен ден излиза във ваканция до изборите на 9 юни, ще заседава извънредно във вторник, за да приеме окончателно забраната за рекламиране на хазартни игри в медиите и на публични места. Днес законопроектът, който се появи за първи път в началото на седмицата, бе гласуван на първо четене в пленарна зала. 

Твърде вероятно е обаче във вторник да не се събере кворум, а бързащите най-вероятно употребяват темата с предизборни цели. 

Предложението за извънредно заседание дойде от председателя на бюджетната комисия Йордан Цонев, вносител на законовите поправки заедно с Теменужка Петкова. От "Възраждане", ИТН и БСП обвиниха ДПС и ГЕРБ в наглост и популизъм, защото съвсем наскоро подобно предложение бе отхвърлено с гласовете на групите на Пеевски и Борисов. 

"Кризисно вкарахте в последния ден на работата на парламента приемането на промените в Закона за хазарта, само за да отчетете, че правите нещо срещу тази пандемия, обхванала българското общество - зависимостта от хазарта", посочи Цончо Ганев от "Възраждане". Той припомни, че неговата партия още в края на 2023 г. е внесла законопроект за забраната на пряката и непряката реклама на хазартни игри, който заседна в бюджетната комисия. 

Едва през април проектът на "Възраждане" влезе за обсъждане в пленарната зала, а шефът на СЕМ дойде в парламента да представи доклад за пагубното въздействие на масираната реклама на хазартни игри в електронните медии. Но тогава ГЕРБ и ДПС бяха против пълната забрана на рекламата. 

А сега я искат, но частично.

Депутати от различни партии разкритикуваха половинчатите мерки и обвиниха ГЕРБ и ДПС, че дълги години са толерирали хазартния бизнес. Според тях не трябва да се толерира рекламиране на хазартни игри върху спортни екипи и съоръжения (основни спонсори в спорта са именно хазартните фирми).

"Забраната да не се разкриват игрални зали и казина в населени места с под 5000 души няма да засегне проказата в големите градове.  Трябва силно да се завиши тази бройка - в Румъния наскоро гласуваха игрални зали да има само в селища с над 15 000 жители. Освен това разрешението да се рекламира хазарт върху билбордове ще отвори една голяма врата, ще пренасочи цялата реклама натам и цялата страна ще бъде накичена с билбордове", посочиха от "Възраждане". 

От ИТН ще предложат при второто четене на законовите промени забрана на игрални зали в населени места под 10 000 жители, както и по-голямо отстояние на билбордовете с реклама на хазартни игри от училища и висши учебни заведения - 500 метра, а не 100 метра, както е предвидено в законопроекта на ГЕРБ и ДПС. 

От БСП пък се обявиха за забрана на рекламата за раздаване на бонуси, както и реклами върху билбордове.

От ПП-ДБ обявиха, че забраната за реклама не е единствената мярка за намаляване на зависимостта към хазарта. "Хора на социални помощи, със запори, възбрани, предсрочно изискуеми кредити, също трябва да бъдат ограничавани да играят хазарт. Към доброволния регистър на хазартно зависимите трябва служебно да се вписват и тези хора", предложи Божидар Божанов. От ДБ критично отбелязаха, че част от ограничителните мерки, които предлагат ГЕРБ и ДПС, се предвижда да влязат в сила цели три години след приемането им. Такива са например ограниченията да се отварят игрални в зали в малките населени места.

"По избори се лъже най-много. Това е поредна лъжа, в която вълкът се предрешава на агне и иска да влезе в стадото", обяви депутатът от ИТН Гроздан Караджов. Той припомни от трибуната "заслугите" на ГЕРБ за проспания облекчен режим на облагане на лотарийните игри на бившия хазартен бос Васил Божков, ощетил са над 700 млн. лв. бюджета и довел до разпространение на хазарта до огромни мащаби. Караджов отправи критика и към ПП-ДБ, които в преходните разпоредби на бюджета за 2024 г. намалиха таксите за голяма част от хазартните игри, като вместо върху оборота те вече се начисляват върху разликата между приходите и разходите.

"Ако този законопроект не мине на второ четене преди изборите, ще лъсне подмолната цел да бъде използван като бухалка в предизборната борба. Хазартните оператори ще са много склонни да финансират предизборни кампании на една или друга партия", посочи Караджов.

От БСП също обвиниха ГЕРБ и ДПС, че вкарват за първо гласуване поправки в Закона за хазарта в последния ден на работата на 49-то НС. "Идват избори. Избирателите трябва да се почерпят с бонбони, които чуваме, че струват 150-200 лв. И тези, които пълнят касите от хазарт, сега ще счупят телефоните на партиите", каза Румен Гечев, явно имайки предвид купуването на гласове. 

Вносителят Йордан Цонев също обяви, че ще внесе допълнителни поправки в законопроекта си при второто му четене. За критиките, че години наред хазартът е бил толериран и са правени лобистки законови промени, Цонев се опрадва, че добрите намерения, понякога давали лоши резултати. По думите му "повечето гафове в регулирането на хазартните дейности" през годините се дължали на неразбиране на материята. "Да бъдем внимателни с промените, защото не може да кажем на инвеститорите в този бизнес: инвестирайте, а после да ги затворим. Ако ограничаваме нещо, то трябва да го направим така, че все пак да може да работи. Защото иначе ще се получи като със сухия режим в САЩ - ще се напълним с нелегални зали за хазарт", обясни Цонев. 

Още за предложенията на ГЕРБ и ДПС за промени в Закона за хазарта:

Седмица преди 49-то Народно събрание да се разпусне заради предсрочни избори ГЕРБ и ДПС решиха да внесат законопроект, с който да спрат рекламата на хазартни игри по радио и телевизии.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?