facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / Икономика

Малки хотелиери искат оставката на министър Ангелкова

Ресторантьори настояват да падне забраната за носене на маски на закрито
2 683
 Илияна Кирилова

Собственици на малки хотели и къщи за гости по Черноморието правят протестна подписка срещу министъра на туризма Николина Ангелкова. Искаме оставката й заради непоследователната политика и заради указанията на министерството за работата на местата за настаняване в условията на коронавируса, заявиха от Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите в Созопол.

"Правилата за работа са писани само за големите хотели и са неприложими за малките туристически обекти", заяви пред БНР Мария Рейзи, председател на Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите в Созопол. Едно от изискванията е в почивните бази да има специални стаи за изолация на туристи, които се заразят с COVID-19. В къщите за гости с пет стаи, как да стане това, питат собствениците. Те са обезпокоени, че няма яснота и кой поема издръжката на карантинирания турист.

Освен това в указанията е записано, че местата за настаняване трябва задължително да сключват договори с медицински центрове и аптеки. В малките курортни селища, където семейните хотели и къщите за гости са преобладаващи, това е трудно изпълнимо. "В Синеморец например няма медицински пункт", казва кметът Костадин Димитров. С лекарски екип разполагал само най-големият хотел в града.

Малките хотелиери се противопоставят и на изискаването задължително да имат сключен договор с обществени перални. Според указанията само така можело да се гарантира спазването на изисквания към прането на спалното бельо и хавлиите. "Първо, в много от малките курортни селища няма такива фирми, второ, това е абсолютно икономически неизгодно за къща за гости с няколко стаи", казва Таня Желязкова, хотелиер от Лозенец. Разходите се вдигали и от изискването за дезинфекция на всеки час. "Притеснява ни, че ще сме подложени на жестоки проверки и при тези неясноти сме много уязвими", Казва Желязкова.

В Созопол не разчитат много на български туристи - заради коронавируса много хора загубиха работа и доходи, а други вече нямат отпуск за лятото. "Нямаме запитвания, както очаквахме. Не сме оптимисти, че дори и юли и август ще има хора", казва Мария Рейзи. Основните им туристи са от Украйна, Беларус и Молдова, затова настояват държавата да разреши самолетните пътувания от тези страни. Заради спрените полети повечето направени резервации се прехвърлят за следващия туристически сезон.

От 1 юни започват да работят и закритите помещения на ресторантите и заведенията. Все още Министерството на туризма не е излязло с указания при какви условия ще трябва да работят заведенията. "Чакаме ги, имаме обещание до събота сутринта да бъдат публикувани", заяви Атанас Димитров от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация. Въпреки липсата на указанията повечето ресторантьори имат готовност да започнат работа в закритите помещения. За да се спазва дистанция, през маса ще се поставят табелки "резервирано".  Ще се засили дезинфекцията на повърхностите и тоалетните, а вентилацията ще бъде входяща и изходяща, така че да се проветряват помещенията.

Големият проблем обаче е действащата заповед за задължително носене на маски на закрито. "Очакваме здравният министър да промени заповедта си, защото тя няма как да бъде изпълнена в заведенията, хората няма как да се хранят", заяви Димитров. Ресторантьорите ще настояват само персоналът да бъде задължен да носи маски.

Около 40% от собствениците няма да отворят заведенията си, защото е икономически неизгодно в условията на коронавирус да се работи, каза Димитров. 

15

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Ангелкова: Днес-утре очакваме първите чартъри от Полша и Чехия

04.07.2020

380 1
Ресторантьорите са недоволни от половинчатото сваляне на ДДС

01.07.2020

МИЛА КИСЬОВА

2790 11
Елате в Страната на стадния имунитет

Коментари

Rattrack

То въобще останали някой от бранша, който НЕ иска оставката на Николинка.

С изключение на повелителите на чадърите, разбира се.  Ама тя я стиска здраво и не си я дава.

Evasion

Да, остана. Крайпътен мотел "Радостта на загорелия тираджия" още не е поискал оставки.

Epikur

 

  Точно на тях се подмазаха властите, точно те бяха най-привилегировани и им разрешиха да посрещат гости за лятото. И точно те, искат оставката на тукана(както прочетох тук, това определение от един колега).  Очевидно вече е непоносима за всички.  Боко да я маха !  Така ще запази за малко по-дълго себе си.

The Pal
снимка на The Pal

Да я праща в Бърцилона - тя разбира от къщи за гости, ще я преустрои...

Testament
снимка на Testament

тез данъщи не плащат 

кви протести?

peniko

Как е дифинирано "малки хотелиери" - по ръст (150 см, 160 см ....) или по възраст (20г, 25 г...)?

VBA...

Дочух и друго доста сбъркано за чадърите!

 

  Значи на Албена и Златните, туристите ще плащат по 2лв. за чадър, а от Бургас...

 надолу по Южното, по 4-5 лв.

 А като компенсация на косиционерите по плажове държавата ще им плаща. И какво

  излиза, че обикновеният работник отново ще бъде нагъзен, за да плаща компенсацията на

  собствениците на хотели и плажове.

  Ама голяма грижа и любов за тези хотелиери и ресторантьори. Защото знаем на кой са,

  кои централи ги притежават.

Елемент Э
снимка на Елемент Э
Да си я взимат на работа при някой концесионер на чадъри. Не става за министър, неадекватна е .
Илиан Мавров156...

Ами точно за това е на този пост.К.Кралев-лекар мин.на спорта, Ананиев,счетоводител на здравеНЕопазването.

вила

Всеки поискал нещо го получава щом  заплаши с протести, праните гащи трепери за властта си, те така е у боколанд

VBA...

Права си.

 Раздават се и милиончета през прозореца на джипа.

Минувача
снимка на Минувача

Продавам маски с отвор за устата. 😉

nafta

Таня Желязкова, хотелиер от Лозенец. Разходите се вдигали и от изискването за дезинфекция на всеки час. "Притеснява ни, че ще сме подложени на жестоки проверки и при тези неясноти сме много неуязвими", Казва Желязкова.

 

Ко каза тая ве?

The Pal
снимка на The Pal

Ангелкова става и за чадър и за шезлонг

Каспър

Оставки уви няма да има, защото няма кой да поеме поста, щото вече няма разумен човек да стане подлога и бушон на фурма-шофьор-бабаит. А неразумни има и сега на постовете, та разлика не ще

да има...😥
хапвайте фурми

Влез или се регистрирай за да коментираш

×