Quantcast

Медия без
политическа реклама

Малки хотелиери искат оставката на министър Ангелкова

Ресторантьори настояват да падне забраната за носене на маски на закрито

Илияна Кирилова

Собственици на малки хотели и къщи за гости по Черноморието правят протестна подписка срещу министъра на туризма Николина Ангелкова. Искаме оставката й заради непоследователната политика и заради указанията на министерството за работата на местата за настаняване в условията на коронавируса, заявиха от Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите в Созопол.

"Правилата за работа са писани само за големите хотели и са неприложими за малките туристически обекти", заяви пред БНР Мария Рейзи, председател на Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите в Созопол. Едно от изискванията е в почивните бази да има специални стаи за изолация на туристи, които се заразят с COVID-19. В къщите за гости с пет стаи, как да стане това, питат собствениците. Те са обезпокоени, че няма яснота и кой поема издръжката на карантинирания турист.

Освен това в указанията е записано, че местата за настаняване трябва задължително да сключват договори с медицински центрове и аптеки. В малките курортни селища, където семейните хотели и къщите за гости са преобладаващи, това е трудно изпълнимо. "В Синеморец например няма медицински пункт", казва кметът Костадин Димитров. С лекарски екип разполагал само най-големият хотел в града.

Малките хотелиери се противопоставят и на изискаването задължително да имат сключен договор с обществени перални. Според указанията само така можело да се гарантира спазването на изисквания към прането на спалното бельо и хавлиите. "Първо, в много от малките курортни селища няма такива фирми, второ, това е абсолютно икономически неизгодно за къща за гости с няколко стаи", казва Таня Желязкова, хотелиер от Лозенец. Разходите се вдигали и от изискването за дезинфекция на всеки час. "Притеснява ни, че ще сме подложени на жестоки проверки и при тези неясноти сме много уязвими", Казва Желязкова.

В Созопол не разчитат много на български туристи - заради коронавируса много хора загубиха работа и доходи, а други вече нямат отпуск за лятото. "Нямаме запитвания, както очаквахме. Не сме оптимисти, че дори и юли и август ще има хора", казва Мария Рейзи. Основните им туристи са от Украйна, Беларус и Молдова, затова настояват държавата да разреши самолетните пътувания от тези страни. Заради спрените полети повечето направени резервации се прехвърлят за следващия туристически сезон.

От 1 юни започват да работят и закритите помещения на ресторантите и заведенията. Все още Министерството на туризма не е излязло с указания при какви условия ще трябва да работят заведенията. "Чакаме ги, имаме обещание до събота сутринта да бъдат публикувани", заяви Атанас Димитров от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация. Въпреки липсата на указанията повечето ресторантьори имат готовност да започнат работа в закритите помещения. За да се спазва дистанция, през маса ще се поставят табелки "резервирано".  Ще се засили дезинфекцията на повърхностите и тоалетните, а вентилацията ще бъде входяща и изходяща, така че да се проветряват помещенията.

Големият проблем обаче е действащата заповед за задължително носене на маски на закрито. "Очакваме здравният министър да промени заповедта си, защото тя няма как да бъде изпълнена в заведенията, хората няма как да се хранят", заяви Димитров. Ресторантьорите ще настояват само персоналът да бъде задължен да носи маски.

Около 40% от собствениците няма да отворят заведенията си, защото е икономически неизгодно в условията на коронавирус да се работи, каза Димитров. 

Още по темата