Медия без
политическа реклама

Туроператорите скочиха срещу срока за ниския ДДС

ГЕРБ направи опит да прокара безсрочна 9% ставка за ресторантьорите

13 Дек. 2023МИЛА КИСЬОВА
Илияна Кирилова
Заради ковид пандемията и ограничените пътувания туроператорите, които водят туристи у нас, бяха подкрепени с 9% ДДС.

Туроператорите, специализирани в организирането на посещенията и почивките на чуждестранни туристи у нас, са недоволни от вчерашното решение на парламента. Според тях е необяснимо защо депутатите гласуваха 9% ДДС за ресторантьорите да продължи да действа през цялата 2024 г., докато туроператорските услуги ще се възползват от по-ниската ставка само до средата на годината.

"Промяна от средата на годината само ще създаде хаос в разчетите с външните партньори. Преките ни конкурентни дестинации работят с по-ниски аналогични ставки на ДДС и това, че част от тях не са в ЕС, не мотивира клиента да приеме ценова разлика“, се посочва в писмо на Асоциацията на агенциите за входящ туризъм (AIA) изпратено до лидерите на всички политически партии в Народното събрание и до министрите на туризма Зарица Динкова и на финансите Асен Василев, за което съобщава специализираният сайт travelnews.bg.

По-ниският 9% ДДС за пакетната туристическа услуга (нощувка, транспорт, изхранване и др.) не беше планиран в данъчния пакет промени за 2024 г. Ставката бе намалена по време на ковид-пандемията като мярка за подкрепа на туристическия сектор заради ограничените пътувания и множество затворени граници. Мярката бе удължена вече веднъж и трябваше да приключи в края на тази година.

Непосредствено преди окончателното гласуване на този параграф от Закона за ДДС във вторник, първо депутатът Венко Сабрутев от "Продължаваме промяната", а след това и Ирена Димова от ГЕРБ, предложиха услугата на туроператорите да продължи да се облага с 9% ДДС до 30 юни 2024 г. Мотивите, изказани от Сабрутев, бяха, че туроператорските агенции вече са сключили договори за догодина, в които е калкулиран по-ниския данък.

Финансовият министър Асен Василев, който първоначално беше против всяко удължаване на ниските ставки на ДДС, също защити позицията да има изключение за туроператорите. Василев обясни, че тъй като при пакетната туристическа услуга данъкът се начислява върху маржа от приходите и разходите на туроператора, европейската директива за ДДС задължава да се прилага най-високата ставка ДДС. "Заради ковид кризата и войната в Украйна бе позволено да приемем временно 9% данък. След разговори с бранша решихме да поемем риска и да удължим действието й до 30 юни 2024 г. заради вече продадените туристически пакети за догодина", обясни Василев.

Браншът обаче е очаквал, че ще може да ползва тази данъчна преференция през цялата 2024 г. От писмото им става ясно, че през годината са получавали множество такива обещания. С 9% ДДС са направени и калкулациите и подадени офертите за 2024 г. Чуждестранните ни партньори не приемат корекции на цените нагоре, казват от асоциацията.

Специфично за входящия (приемащия) туризъм е това, че услугите, включени в туристическите пакети като настаняване, трансфери, изхранване и др., се договарят още в периода май-септември на предходната година. От асоциацията твърдят, че през годината многократно им е било заявявано, че ставката няма да се променя. Така са направени и калкулациите в подадени офертите за догодина. Чуждестранните ни партньори не приемат корекции на цените нагоре", посочват още от асоциацията, която годишно води до 1.5 и 2 млн. туристи в България.

В писмото се казва, че България ще загуби конкурентоспособността си като туристическа дестинация. „Страната ни е единствената сред туристическите държави в Европа и Северна Африка (всички те конкурентни дестинации), която не е възстановила туристическите потоци до нивата от 2019 г., преди ковид пандемията. България е най-засегнатата туристическа страна от войната в Украйна, която ще продължава да влияе негативно на бранша в следващите няколко години. Нашата дейност преставлява на практика експорт и е спорно дали изобщо трябва да се облага с пълната ставка на ДДС", смятат от AIA.

Засега няма реакция от другия бизнес, който за поредна година  (макар и до 30 юни 2024 г.) се сдоби с нисък ДДС - фитнесите и спортните зали и съоръжения. Не е ясно каква е логиката преференциалното облагане на тази услуга да продължи да се прилага, защото ковид-пандемията отдавна премина. По-ниският налог бе предложен от бившия спортен министър Красен Кралев, сега депутат от ГЕРБ, и първоначално не бе приет. Малко по-късно друг депутат от ГЕРБ - Ирена Димова, го предложи наново като "редакционна поправка" и този път получи подкрепа.

Не станаха ясни и мотивите защо ресторантьорите получиха пореден ДДС подарък, при това за цялата 2024 г. Финансовият министър Асен Василев припомни, че от това бюджетът ще загуби 300 млн. лв. "Имаше два варианта - да оставим 20% ДДС или да го намалим на 9%, но срещу мерки за изсветляване на сектора. Вие отхвърлихте всички мерки за изсветляване и Министерството на финансите не е съгласно ДДС да остане 9% за ресторантьорите", обърна се министър Василев към депутатите. Те обаче (с изключение на ПП-ДБ ) не се впечатлиха от тези негови думи. От ГЕРБ направиха дори опит да прокарат текст, според който ресторантьорите завинаги щяха да се сдобият с 9% ДДС. Наложи се ПП-ДБ да гласува по неволя по-ниското облагане на ресторантсикте услуги да е до 30 юни 2024 г., за да не се превърне в безсрочно.

 

Още по темата