Quantcast

Медия без
политическа реклама

Депутатите гласуваха 9% ДДС за заведенията и през 2024 г. на първо четене

24 Ноем. 2023Обновена
Илияна Димитрова

Намален ДДС от 9% за ресторантьорите да има и през цялата 2024 г., а наред с това в Закона за ДДС и в други данъчни закони ще се въведат редица мерки, които МФ очаква да доведат до изсветляване на този сектор и да покрият загубите за бюджета от намаления данък.

Депутатите гласуваха на първо четене в пленарна зала промени в ДДС, въпреки че водещата бюджетна комисия и икономическата комисия го отхвърлиха и препоръчаха на парламента да не се приема.

"Някой ще обясни ли какво се промени. Дават се знаци на финансовия министър ли? Значи нощта на знаците продължава в управляващата коалиция", заяви депутатът от БСП Христо Проданов. Той поиска прегласуване, но то отново потвърди подкрепата за данъчните промени в Закона за ДДС.

ГЕРБ и ДПС, които в комисиите се въздържаха, сега гласуваха "за" заедно с ПП-ДБ.

Приемането на пакета данъчни закони се провежда в отсъствието на финансовия министър Асен Василев, което предизвика малък скандал в пленарна зала. От "Възраждане" се възпротивиха в зала да бъдат поканени представители на МФ, които са директори на дирекции. Цончо Ганев се обиди, че някакъв "обикновен човечец" ще му разяснява данъчните промени, докато финансовият министър се криел като мишка.

Това предизвика недоволството и забележките на депутати от други политически сили. "Вероятно господин Ганев се мисли за необикновен депутат", заяви Йордан Цонев, който се опита да защити "парламанетаризма и авторитета на НС". Людмила Петкова, директор на "Данъчна политика" от МФ също направи забележка на депутатите от "Възраждане" за "арогатно държане към представителите на МФ и администрацията". "На всички въпроси съм отговоряла, когато ми се даде думата от председателя на НС. Може да имате имунитет и може да изразявате всякакво мнение, но по Конституцията не може да накърнявате достойнството на хората. Би трябвало депутатът Ганев да спазва Конституцията и хартата на ООН за правата на човека", каза Петкова.

Очаквано, най-много дебати предизвика запазването на ниската ставка за ресторантьорите. От ИТН се възпротивиха най-сериозно. "Вече няма ковид криза, мерките въведени по време на ковид кризата трябва да бъдат премахнати. Тази година решихте, че по средата на годината не е добре да се правят данъчни промени и цялата зала се обедини, че тези мерки ще отпаднат през декември. Чувствам се излъгана от колегите, които искат тези мерки да останат", каза Пламена Митева от ИТН.

"И аз се чувствам предаден", обяви Тошко Йорданов. Той припомни как само преди 4 месеца Йордан Цонев като председател на бюджетна комисия е казал, че подкрепя облекчението за заведенията да отпадне и ще настоява това да стане през 2024 г. Мартин Димитров от ДБ също бил недоволен защо има облекчение за ресторантьорите, а няма за лекарствата и че този дебат предстои като нагласата на ДБ е да отпадне. "Надявам се сега вашите парламентарни групи да подкрепят 20% ДДС. Ние не си сменяме мнението за 4 месеца. Да толерираш един сектор е държавна намеса", каза Тошко Йорданов от ИТН.

Йордан Цонев от ДПС отговори, че като експерт винаги е защитавал тезата за единен ДДС. Ковид кризата обаче е наложила нестандарти подходи и сега ДДС системата била "продупчена като швейцарско сирене". "Още тогава казвах, че връщането към стандартните ставки е почти невъзможно. Продължавам като икономист да твърдя, че тези отстъпки са грешна политика и не водят до добро. Но парламентът е колективен органи, партиите - също. Решенията се взимат колективно. Водихме разговори с финансовия министър и ни увериха, че част от ресторантьорите са приели да се въведат мерки срещу известляване на най-ударения от ковида бизнес. Асовете на ресторантьорския бизнес обаче казаха, че не са участвали в разговори, и нямат намерение да прилагат такива мерки. ДПС ще реши като партия как да гласува. Дали сме знак, че не приемаме една част от предложениет мерки. Но на първо четене ще подкрепим, за да продължим процедурата, иначе ще трябва да приемаме данъчното законодателство през февруари", каза Цонев.

Венеция Ангова от ПП предложи на ИТН за второ четене да внесат предложение за 20% ДДС за ресторантьорите и да търсят подкрепа за него от другите парламентарни групи. 

Според Възраждане най-противоречива е мярката да не се заплаща стока, ако не се получи касова бележка. "Съгласен съм, че борбата със сивата иконимка трябва да е приоритет. Но не може да очаквате хората и бизнесът да свършат работата на данъчната служба. Това е потвърждение на тяхната неспособност да си свършат работата, а те имат достатъчно законови правомощия и механизми. Например да затворят търговски обекти. Това дори е свръхправомощие. Трябва просто да си свършат работата, но по честен начин, а не с големи торби си тръгват данъчните инспектори от заведенията, които проверяват. Борбата с корупцията трябва да е по всички етажи на администрацията", каза Йордан Тодоров от Възраждане.

Венко Сабрутев от ПП опита да защити мярката с "безплатния обяд", като опит за изсветляване на икономиката. "Знаем, че голяма част от този сектор работи в сивата част от икономиката. Като не обявява приход, ресторантьорът не внася данък в хазната. Но когато се разболеем всички искаме качествени болници с качествена апаратура с високо мотивиран и квалифициран персонал. НАП моге да затвори обекта, но не може да назначи толкова проверяващи, колкото са ресторантите. Ако всеки потребител направим проверяващ и изискващ да си вземе фискален бон, ще има има отличен бюджетен ефект", каза Сабрутев.

От БСП, които гласуваха въздържа ли се, се притесняват от текста, в който пише, че специализиран софтуер рестриран от НАП и свързан с НАП трябва да отчита продажбите на ресторантьорите. "Това и сега е така. В средите на управляващите мнозинство има добри софтуерни специалисти и да не би чрез тези текстове да създадем работа на определена фирма, близък до това управляващо мнозинство? Защо се обръша внимание на факт, който в момента е действащ?", попита Христо Проданов от БСП.

Божидар Божанов от ПП разясни, че МФ предлага задължително за ресторантьорския сектор да стане прилагането на СУПТО (софтуер за управление на продажбите в търговски обект) по Наредба 18, защото не всички в сектора я ползват. "Това е мярка срещу сивия сектор, защото с този софтуер НАП има достъп до счетоводството на заведенията. Списъкът с одобрените софтуерите вече съществува на сайта на НАП", каза Божанов.

От ГЕРБ също разкритикуваха мярката за неплащане при неиздаване на касов бон, защото не е ясно как може да бъде приложена. "Как се удостоверява, че едно лице не е издало или не е получило фискален бон? Свидетели ли трябва да има, протокол ли ще се подписва?  Ще превърнете гражданите в сътрудници на данъчната администрация, нещо което не трябва да се случва. Гражданинът може да подаде сигнал към НАП, в резултат, на което тя да направи проверки и да санкционира данъчно задълженото лице. Няма да проработи тази мярка. ГЕРБ ще направи предложение за второ четене да отпадне", каза Теменужка Петкова.

Парламентът продължава с гледането на останалите закони от данъчния пакет промени.

 

Ключови думи:

ДДС, ресторантьори

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Ще се осъществи ли ротацията във властта?