Медия без
политическа реклама

"Лукойл Нефтохим" от месеци купува руски петрол на цени над тавана

От ЕК отговорили на Агенция "Митници", че не виждат проблем да се внася скъп нефт

13 Дек. 2023Обновена
EPA/BGNES
"Недоразумение" в кореспонденцията между София и Брюксел дало картбланш на бургаската рафинерия да внася скъпо руски петрол.

От август месец насам България внася руски петрол на цена много над допустимия таван от 60$ за барел. Разкритието направи Мартин Владимиров, енергиен експерт от Центъра за изследване на демокрацията.   

Цената на суровината, преработвана в "Лукойл Нефтохим", варирала, като е достигала 85 долара, което е наляло 490 милиона долара в бюджета на Русия, обясни Владимиров пред БиТиВи.

Парадоксално тази огромна пробойна в санкционния режим срещу Русия се е отворила преди повече от четири месеца със знанието и съгласието на институциите - наши и европейски.  

На 4 август Агенция "Митници" е изпратила запитване до Европейската комисия дали в България може да се внася руски петрол на цена над 60$ за барел и отговорът от Брюксел е бил положителен, разказа Мартин Владимиров. Според него в ЕК не са взели предвид факта, че България получава доставките на петрол по море (таванът не се прилага само за нефт, доставят по тръбопроводи). 

"Лукойл" продължава да захранва руската хазна с огромни печалби, обобщи експертът. А тепърва ще се пресмята как е ощетена България. Бургаската рафинерия наистина е внесла авансов данък от 400 млн. лева в българския бюджет, но вероятно ще си върне голяма част от тези средства, прогнозира Владимиров. Причината е, че "Лукойл Нефтохим" години наред успяваше да докара счетоводството си на загуба и има право да "заличава" със сегашната си печалба стари загуби.

 

Финтиране

"България е пример как се проваля ЕС в опитите си да ограничи енергийните печалби на Русия" - с такова заглавие излезе изданието "Политико", което в подробна статия анализира темата за заобикалянето на санкциите, наложени от Запада срещу Русия заради войната в Украйна.

През август-октомври България е внасяла руски суров петрол над тавана, като става дума за доставки на стойност около 640 млн. евро, пише "Политико", като цитира данни на митниците и на Центъра за изследване на енергията и чистия въздух (CREA). Средствата са отишли в руските енергийни компании, а те са платили съответните данъци, помагайки на Кремъл във финансирането на агресията в Украйна.  

 

Потвърждение

Говорителят на Европейската комисия Дан Фери уточни, че наложеният ценови таван за 60 долара за барел не важи за дерогацията, дадена от ЕК на България.

Той припомни, че България е получила разрешение по изключение да продължи да внася руски петрол, което е до края на 2024 г. 

Междувременно се очаква българският парламент да съкрати срока на дерогацията и да забрани напълно използването на руски нефт още от 1 март 2024. 

Още по темата