Медия без
политическа реклама

Корабът, полагащ тръбите за Северен поток-2, се оттегли

По-рано проектът за газопровода остана без фирма за надзор и сертифициране заради заплахата от US санкции

27 Ноем. 2020Обновена
Тръбополагащият кораб "Академик Черский"
ТАСС
Тръбополагащият кораб "Академик Черский"

Снощи работата по "Северен поток-2" на практика е била прекратена. Тогава, след почти месец престой в германското пристанище Мукран (Засниц), тръбополагащият кораб "Академик Черский" е потеглил обратно към Калининград.

През октомври специализираният кораб бе на котва недалеч от Калининград, срещу Курската коса (98-километрова пясъчна ивица, разделяща Курския залив от Балтийско море). Там заедно с него работеше и корабът "Финвал" (за снабдяване с тръби). След това "Академик Черский" се отправи към Мукран, заедно с още няколко съда - "Финвал", "Артемис Офшор", "Остап Шеремета" и "Умка". В Мукран се съхраняват тръбите за трансграничния газопровод.

"Артемис Офшор" и "Остап Шеремета" се върнаха в Русия още в началото на ноември, а снощи към руския ексклав Калининград се отправи и "Академик Черский", като се очаква да пристигне там утре, според данните на портала Marine Traffic. Все още в Мукрон са "Умка" (той също се използва за доставка на тръбите) и "Финвал".

Оттеглянето на тръбопоставящия кораб идва малко след като вчера фирмата-сертификатор на "Северен поток-2" напусна проекта заради заплахата от санкции от САЩ. Норвежката международна сертификационна и класификационна компания Det Norske Veritas - Germanischer Lloyd (DNV GL) се позова на това, че Държавният департамент на САЩ е публикувал ново тълкувание на закона "За защита на енергийната сигурност на Европа" (PEESA).

"В съответствие с това, считаме, че дейността на DNV GL по инспектиране на плавателните съдове, обслужващи проекта "Северен поток-2" попада под санкции. Ето защо DNV GL прекрати предоставянето на услуги, които може да попаднат под действието на PEESA", заяви говорител на норвежката фирма.

Той поясни, че в рамките на "Северен поток-2" компанията е извършвала разглеждане на документацията и проверка на строителните работи в съответствие със стандартите. В тези дейности влизат мониторинг на тестването и подготовката на оборудването, което използват специализираните плавателни съдове при полагането на тръбите на морското дъно. Освен това DNV GL е трябвало да издаде и сертификат за съответствие след завършването на газопровода.

Недостроеният участък от "Северен поток" се намира в териториалните води на Дания.

Фирмата-оператор по изграждането на - Nord Stream 2 AG, счита, че всички страни от Европейския съюз, а също и Европейската комисия трябва да защитават всички съпричастни с проекта "Северен поток-2" фирми от потенциални санкции на САЩ. Това са обявили представители на Nord Stream 2 AG пред руската агенция ТАСС след решението на норвежката DNV GL да се оттегли.

"Не можем да разкриваме или коментираме търговска информация. Да защитават европейските компании от незаконни екстериториални санкции са длъжни правителствата и Еврокомисията", е цитираното изявление.

 

ЗА САНКЦИИТЕ

По-рано този месец стана известно, че Сенатът и Камарата на представителите в американския Конгрес са постигнали договореност за това, че под разширените санкции за "Северен поток-2", предвидени в проекта за бюджета за отбрана за следващата финансова година (тя започна на 1 октомври 2020), могат да попаднат застрахователни и сертификационни компании, които имат отношения към руските плавателни съдове, извършващи полагането на газопровода.

Тогава от Nord Stream 2 AG съобщиха, че разширените санкции срещу "Северен поток-2" ще засегнат дейността на над 120 фирми от 12 европейски държави.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата