facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / Икономика

Кабинетът реши да тегли 1 млрд. лв. заем от новия COVID-фонд на ЕС

С парите ще се финансира схемата 60/40 и ще се подсили фонд "Безработица"
5 643
 Илияна Кирилова

Дни след като премиерът Бойко Борисов уверяваше, че не се налага засега България да поема нови дългове заради коронакризата, днес правителството одобри решение да се изтегли заем в размер на 1 млрд. лв. от новия фонд на ЕС за подкрепа на заетостта. Става дума за инструмента SURE, създаден да осигури финансиране на запазване на работните места, застрашени от COVID-пандемията. 

Кабинетът упълномощи министъра на труда и социалната политика Деница Сачева да подпише от името на България официалното искането пред Европейската комисия за отпускане на заема. 

Целта е със средствата да се подкрепи държавния бюджет за реализиране на мерките за намаляване на негативните социално-икономически последствия от предизвиканата от коронавируса криза, се казва в прессъощението. Конкретно с допълнителната финансова подкрепа ще се подпомогне запазването на заетостта на около 250 000 работещи до края на 2020 г. по схемата 60/40, както и ще се защити системата за изплащане на обезщетения за безработица.

За възможността България да тегли заем спомена самата Деница Сачева в края на юли. Тогава тя заяви, че до края на годината страната ни може да потърси заем по европейската схема за подпомагане на заетостта SURE, но ще се прибегне до поемането на дълг, само ако бъде изчерпан осигуреният вече един милиард лева за схемата 60 на 40.

Не става ясно, защо правителството днес е взело решение да тегли още 1 млрд. лв., при положение, че от осигурения през март милиард до момента са похарчени по-малко от 200 млн. лв.

Преди две седмици Сачева обясняваше, че правителството ще прави разчети в края на септември дали по мярката 60/40 има необходимост от допълнителни средства под формата на заем. 

Правителството вече направи през март актуализация на бюджета, с която завиши разходите с 1.5 млрд. лв. заради коронавируса и увеличи до 10 млрд. лв. тавана на дълга, който може да поеме страната ни тази година.

Едновременно с решението за поемане на нов дълг от европейския инструмент SURE, правителствоо днес е одобрило и сключването на споразумение за участието на страната ни в този нов фонд с превеждането на държавна гаранция в размер на 107 млн. евро. Това споразумение трябва да бъде ратифицирано от Народното събрание.

---------------------------

Инструментът SURE е създаден в отговор на проблемите, възникнали на трудовия пазар след разпространението на коронавируса. Целта е чрез него да се облекчи въздействието на пандемията върху заетостта и най-засегнатите икономически отрасли, смекчавайки преките ефекти от тези извънредни обстоятелства върху публичните разходи на държавите членки. Инструментът ще допълва националните мерки, като предоставя финансова подкрепа на държави членки за покриване на внезапните увеличения в публичните разходи за запазване на заетостта. Той ще финансира и някои здравни мерки на работното място, целящи намаляване на рисковете за здравето и осигуряване на безопасни условия на труд. Общият бюджет на инструмента е 100 млрд. евро, а финансовата помощ ще се отпуска под формата на заем. Инструментът е с ограничен срок на действие - до края на 2022 г. За него ЕК ще набира средства от финансовите пазари, за да ги предостави впоследствие на държавите членки, като за целта е необходим ангажимент от държавите членки за предоставяне на гаранции за риска, поет от ЕС, който е в общ размер 25 млрд. евро. Размерът на изискуемата гаранция от дадена държава членка е пропорционален на относителния дял на брутния й национален доход (БНД) в този на ЕС - съответно максималният размер на ангажимента от България е приблизително 107,5 млн. евро, които отговарят на 0,4 % от БНД на ЕС.

 

Ключови думи:

заем, SURE, Деница Сачева
16

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

"Системата ни убива": Барикадирахме се заради Караянчева

19.09.2020

Обновена

1544 9
Обсъжда се преизчисление на всички пенсии от 2021 г.

18.09.2020

Обновена

8226 36
Сачева: Протестите репресират управляващите

17.09.2020

Обновена

8403 67

Коментари

nebenebe

Фърга пачки насам-натам. Свършиха.

Under_My_Thumb

ЕВРОмутрокрацията  умирайки политически, завличат в гроба и подмандатната на чичо САМ територия.

vladofff

Някой по-информиран да каже дали е вероятно или само слух, че септември тиквите се канят да връщат КПП-тата, даже и фургони/явно задълго се планира/ били поръчали?

Luis Man Gaal

Сачева нали знае, че който подписва - него дърпат.🚓

 

P.S. А, мазнинките...?

Бонжуар

Св. Толупий заплесваше партийния плебс днес с лакърдии, а в същото време хвърля каймета и тегли борч... Ашколсун и на новата картечарка Деничка! 🤑🤑🤑

yoou

Може би е ясно но все пак да кажа.
Нали знаете какво става когато централната банка даде заем, на някой.
Трупа се инфлация, в САЩ казаха че е ОК да задминат "здравословните 2%" инфлация.
Получаващият натрупва капитал, пазара се пълни с обезценен кеш,

неполучилите духат супата и парите им поевтиняват.

Елемент Э
снимка на Елемент Э
Нали днес каза, че без Народното събрание не могат да бъдат теглени заеми от Европа. Кое е истина ???
fractal
снимка на fractal

Некои футболисти взимат 400 млн за нема нищо и инфлация няма

Тука ни залъгват с 1 млрд 

Yellow Jacket

Мутри!

И мутреси!

И мутрафончета.

Вън.

Вън от властта.

Вътре. При бай Ставри.

😬

bay Dragan

Удъртя бай Ставри, удъртяяяяя.

fractal
снимка на fractal

Кой и колко българчета с 1 млрд ще изгледа

Solace

1 млрд. само за 60/40? Ба...

ppipi7766

Не става ясно, защо правителството днес е взело решение да тегли още 1 млрд. лв., при положение, че от осигурения през март милиард до момента са похарчени по-малко от 200 млн. лв.

 

А, не така, ясно е като бели пари сега за черни дни на следващото управление.

Защо заем бе тикви?

Нали ЕС ще дава безвъзмездно и ако не стигнат тогава кредит.

воденичарЯТ

Май тези заеми ще се връщат след 2050 г.? Да му мисли некст дженерейшън

Васик

По-просто казано, парите за ковид ще отидат за заплати на "Лудогорец". Гарантирано от Герб

Zavinagi CSKAR
снимка на Zavinagi CSKAR

...не разбирам...довчера всички мисирки по телевизиите гърмяха, че Бочко донесъл на гръб 29 милиарда ойро в България...а днес чета, че ще теглим заем..???

 

...на кой да вярвам вече не знам...аз ако имам в джоба си 29 милиарда евро, трябва да съм ненормален да тегля заем един милиард..

Влез или се регистрирай за да коментираш