Quantcast

Медия без
политическа реклама

IT секторът скочи срещу вдигането на максималния осигурителен доход

В същото време МФ предлага по-ниския 9% ДДС за ресторантьорите да действа и догодина

05 Окт. 2021Обновена
Илияна Кирилова
Ресторантьорският сектор, в който голям дял е в сивата икономика, получава данъчни преференции, докато IT-секторът, който 100% е на светло и с най-висока добавена стойност, бива наказван, недоволстват компютърни специалисти

IT секторът гневно реагира на обявеното в неделя от новия служебен министър на финансите Валери Белчев намерение за повишение на максималния осигурителен доход от началото на 2022 г. Министърът не посочи конкретен размер, но припомни, че синдикатите предлагат максималната сума, върху която се начисляват осигуровките за пенсия, здраве, безработица и др., да скочи от 3000 на 3600 лв.

"Вместо да се мисли как да се привличат повече IT инвестиции, повече млади хора да получават IT образование, да се търсят начини държавата да не пречи (никой не иска да помага, само да не пречи) за развитието на сектора, на някого му е хрумнало да направи обратното - да намали ефективността му", коментира в своя фейсбук профил IT предприемачът Ивайло Мирчев, който бе депутат от Демократична България в 45-ия и 46-ия парламент.

При всяко увеличение на максималния осигурителен доход IT секторът реагира най-остро, защото възнагражденията в него са едни от най-високите в страната и всяко увеличение на тавана, върху който се начисляват осигуровките, оказва съществено влияние, намалявайки разполагаемия доход на заетите и увеличавайки разходите за работодателите. Затова и компютърните специалисти предупреждават, че много лесно може да сменят държавата, от която оперират, с такава, която предлага по-изгодна данъчна система.

Недоволството на IT специалистите съвпада с публикуваните от финансовото министерство за обществено обсъждане днес промени в няколко данъчни закона. Сред тях е и промяна в Закона за ДДС, с която се предлага срокът на намалената до 9% ставка за някои стоки и услуги да бъде удължен през 2022 г. до прекратяване на обявената извънредна епидемична обстановка в страната. 

От юли 2020 г. с 9% ДДС са ресторантьорските и кетъринг услугите, бебешки храни и пелени, книгите и туроператорската дейност. С по-ниската ставка тогавашното правителство реши да компенсира ресторантьорския бранш за това, че заведенията бяха затворени по време на извънредното положение. Действието на тази антикризисна мярка бе определено до края на 2021 г. Първоначално 9% ДДС бе за консумацията на място на храна, безалкохолни напитки, кафе, вино и бира. По-късно към тях бе включена и доставката на храна за дома. 

Сега МФ предлага разширяване на обхвата на храните за бебета и малки деца, за които се прилага ставка 9% на ДДС, като се добавят специализираните млека за деца с алергии, както и диетичните храни за специални медицински цели, предназначени за кърмачета.

За да стане факт промяната в закона трябва да бъде гласувана до края на годината от Народното събрание, което ще се формира след изборите на 14 ноември.

Министърът на финансите Валери Белчев вече коментира, че според него по-ниската ставка на ДДС трябва да остане да действа, докато страната е в извънренда ситуация заради ковид-пандемията и бизнесът и хората имат нужда от подкрепа.

"Нелогично е да се вдига максималният осигурителен доход паралелно със съществуването на данъчни преференции за бизнеси, които не оперират на светло. Т.е. определени бизнеси, които освен ниска добавена стойност са над 80% в сивия сектор, получават по-ниско ДДС (9%) и данъчни облекчения, а тези, които са 100% на светло, с високи данъци и висока добавена стойност биват наказвани", коментира Ивайло Мирчев.

Според него има фундаментално неразбиране, че ако на България може да ѝ се случи нещо хубаво, то е IT компаниите да стават повече, по-големи, в тях да работят повече хора и те да заемат по-голям процент от БВП. Мирчев посочва, че трудът на един IT експерт се оценява поне 3 пъти повече от средното за страната и всички имат полза от това в България да са заети все повече специалисти, които получават висока оценка за труда си.

"Казано накратко - министърът е решил да натовари допълнително хората, които и без това плащат най-много данъци и осигуровки с пари изкарани в чужбина, непреразпределяйки национално богатство", пише Мирчев

Целият коментар на Ивайло Мирчев вижте тук:

https://www.facebook.com/756106224/posts/10158860331666225/?d=n

Ключови думи:

ДДС, 9%, срок

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 2 април?