Quantcast

Медия без
политическа реклама

Гърмят дъщерни клонове на руската Сбербанк в чужбина

Паникьосани вложители опразват депозитните си сметки

28 Февр. 2022
https://persiadigest.com/
Руснаци се натрупаха на големи опашки пред банкомати и банкови офиси да теглят спестяванията си

Европейски поделения на една от двете най-големи руски държавни банки - Сбербанк (другата е ВТБ), се изправиха пред банкрут поради паниката, която обзе вложителите след огласяването на международните санкции, съобщи Европейската централна банка (ЕЦБ). 

"ЕЦБ установи, че "Сбербанк Европа АД" (Sberbank Europe AG) и нейните две разклонения в банковия съюз "Сбербанк Хърватия" и "Сбербанк банка Словения" фалират или са на път да фалират порадия влошаване на тяхната ликвидност", се казва в съобщение на сайта на ЕЦБ.

"Изглежда, че банката е неспособна да плаща дълговете си и другите си задължения", отбелязва ЕЦБ.

Сбербанк и ВТБ (външнотърговската банка) попаднаха миналия четвъртък под американски санкции, чиято цел е да пресече способността им да оперират в чужбина. Санкциите бяха затегнати още повече вчера с решението избрани руски банки да бъдат изгонени от системата за международни плащания SWIFT.

Sberbank Europe AG е 100% собственост на руската си държавна майка. Тя има разклонения в Босна, Чехия, Унгария и Сърбия, които не са под надзора на ЕЦБ. Но ЕЦБ съобщи, че "координира действията си с националните власти".

Сбербанк е най-голямата универсална банка в Русия и Източна Европа. По данни от 2019 г. има 96 млн. активни клиенти и 2,6 млн. корпоративни клиенти. Тя е около 80-то място в света по размер на активите.

В Москва руската Централна банка (Центробанк) от тази сутрин забранява на руски брокери да продават ценни книжа по нареждане на чуждестранни клиенти, съобщи вестник  РБК. Нейната реакция е следствие на влезлите от сутринта в сила санкции на ЕС срещу нея, които са обявени в днешното издание на Официалния вестник на ЕС.

СРИВ НА РУБЛАТА

Руската рубла поевтиня с почти 30% спрямо долара днес. Според Bloomberg News в офшорната търговия рублата е паднала с 27% до 114,33 за долар.

Ключови думи:

Сбербанк, клонове, фалит

Още по темата