Медия без
политическа реклама

Годишната винетка ще е 87 лв. и през 2024 г.

Повечето шофьори трябва да подновят "абонамента" си за платените шосета през декември-януари

09 Дек. 2023
Снимка: Архив
Проверете дали не е време за подновяване на винетката.

На фона на повсеместни поскъпвания за собствениците на леки коли има хубава новина - пътните такси няма да се вдигат през 2024 г.

Тарифата за винетките остава без промяна - 87 лв. за 12 месеца, 48 лв. за тримесечие, 27 лв. за 1 месец, 13 лв. за седмица и 9 лв. за уикенд (за интервала от петък 12:00 ч. до неделя 23:59 ч.). 

Националното тол управление и доставчиците на услуги, свързани с тол системата и пътните такси, напомнят, че много от винетките изтичат през декември - януари, и е добре шофьорите да проверят дали не е време да платят таксата за ползване на републиканските шосета - особено ако планират пътувания по празниците.

Всеки може лесно да провери онлайн докога е валидна винетката за автомобила - достатъчно е да се въведе регистрационният номер на МПС-то, напомнят от платформите Vinetki.bg и TollPass.bg

Плащането на новата такса също е въпрос на няколко кликвания. Въвежда се регистрационният номер на колата и началната дата, от която желаем да се активира винетката. Следва превеждане на сумата. На посочения от платеца мейл се изпраща разписка в PDF формат за извършената покупка. 

Нова годишна винетка за всички леки автомобили до 3.5 тона може да се заплати до 30 дни преди изтичането на старата. 

 

Винетки могат да се купят и "на гише" - например в някои бензиностанции. Но онлайн е за предпочитане, защото тогава винетката автоматично се регистрира в тол системата и шофьорът получава известия, че е време за нова винетка или пък че е щракнат от камерите на тол системата, че не си е платил пътната такса и му е наложена глоба. 

 

Допълнителни услуги на онлайн тол платформите

са регистрацията за уведомленията за изтичащ срок на валидност, когато винетките са закупени от други канали за продажба, и проверката за компенсаторни такси и глоби.

 Vinetki.bg и TollPass.bg дават и опция за създаване на личен профил с потребителско име и парола,  който се съхранява историята на всички покупки на винетки за семейните или фирмените автомобили. В профила може да се въведат неограничен брой автомобили, да се правят онлайн справки за платени и дължими пътни такси и да се плащат винетки, без да е нужно всеки път да се въвеждат данните за номерата на превозните средства, от какъв тип са и коя е държавата на регистрация.

 

Още по темата