Quantcast
Германия ще прави министерство на... жилищата | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Икономика

Германия ще прави министерство на... жилищата

Новото правителство ще потушава високите цени и дефицита с ударно строителство на нови апартаменти и милиардни субсидии
1 392
 БГНЕС
В нового германско правителство ще има министър на жилищната политика.

Жилищната ситуация в Германия е толкова объркана, че следващото правителство в страната иска да създаде изцяло ново министерство, което да я наблюдава. Досега част от министерството на вътрешните работи, жилищата и строителството вече ще си имат собствено министерство и то вероятно ще бъде оглавено от социалдемократите, пише Deutsche Welle в статия, цитирана от Investor.bg.

След седмици на трудни коалиционни преговори трите партии, които се очаква да формират новото правителство в Берлин, си "стиснаха ръцете" за ключово обещание – изграждане на 400 хил. нови жилища всяка година, като за 100 хил. от тях ще има бюджетни субсидии.  

Огромното търсене и ограниченото предлагане водят до ръст на наемите в Германия, която е страна на наематели, като това важи особено силно за големите градове. През 2018 г. 4,4 млн. домакинства в големите градове са живеели или в твърде малък, или в твърде скъп дом. В Берлин наемите почти са се удвоили за десет години, показва калкулаторът на портала Numbeo за разходите на живот.  Доходите не успяват да догонят ръста на цените на наемите, поради което местните жители трябва да заделят повече за жилището, а за другите видове потребление остава по-малко. Това има последици в други сектори на икономиката. Хората с по-ниски доходи са засегнати най-тежко, тъй като предлагането на жилища на поносими цени е на изчерпване, се посочва в статията. 

Отговорът на социалдемократите отдавна е „строителство, строителство, строителство“. Сега коалиционното споразумение предвижда създаването на „съюз за достъпни жилища“ със специално внимание върху студенти и по-млади хора, както и подкрепа за жилищната собственост, жилищни асоциации с идеална цел и местни политики на планиране. То очертава усилия за олекотяване и дигитализиране на бюрократични процеси при одобрението и финансирането на строителни проекти. Целта е да се елиминират административните пречки, които увеличават разходите, а това на свой ред подлага на натиск наемите.

Целта, която си поставят коалиционните партньори, е доста амбициозна - да се градят около 100 хил. повече жилища от това, което строителният сектор успява да направи до момента. В тази връзка се предвижда и огромен, четворен скок  на държавната субсидия.  

Но коалиционното споразумение не посочва много конкретни мерки, отбелязва Deutsche Welle. за постигането им.  Освен това много от политиките в областта на жилищата и строителството ще изискват германският парламент - Бундестагът, да промени законодателството. А най-трудното ще онези депутати, които са поддръжници на финансовата дисциплина и не одобряват трупането на дефицити и дългове, да бъдат убедени да гласуват заделянето на милиарди евро за задействане на мерките.

 

Строителството е дългосрочно решение, което няма да помогне особено за смекчаване на проблема с достъпността и предлагането сега, се посочва още в статията. Германия има т. нар. спирачка за наемите от 2015 г. насам, но до голяма степен освобождава от нея новото строителство. Коалиционното споразумение предвижда преглед на "спирачката", но не предвижда големи промени с изключение на удължаването ѝ до 2029 г.

Берлин опита да сложи таван за наемите за пет години, но Германският конституционен съд отмени мярката с мотива, че град провинция не може да излиза от рамките на федералните регулации. В отговор активисти постигнаха победа на референдум (без правнозадължителен характер), призоваващ за изземване на апартаментите от най-големите имотни компании. Подобно изземване не се предвижда на федерално ниво. Освен конституционни проблеми, свързани със защитата на частната собственост, противниците на тази мярка изтъкват и че тя произволно избира победители и победени и ще струва милиарди евро под формата на компенсации.

Международни изследвания показват, че някои форми на контрол върху наемите, макар и да защитават съществуващи наематели, може да направят наемите за новодошли по-скъпи.  Германия има 1,8 млн. празни апартаменти извън градовете, където няма толкова голям интерес за живеене или животът там би било труден, сочат данни на Германската асоциация на градовете и общините (DStGB).

Жилищата сами по себе си не са достатъчни – трябва да бъдат изградени и връзки на градския транспорт, училища и бизнес райони, което би привлякло хората да се нанесат в такива по-рядконаселени зони. DStGB приветства създаването на жилищно министерство, но би искала да види още по-обхватно министерство на инфраструктурата, което взема предвид всички аспекти на планирането и строителството.

 

Още

Кабинетът прие тарифата за тол таксите

18.12.2019

6388
До 250 лева ще е данъкът за стая, наемана от туристи през интернет

18.12.2019

7344
КФН отне лиценза на застрахователна компания "Юроамерикан"

17.12.2019

3229