Медия без
политическа реклама

ГЕРБ и патриотите се скараха за туристическите ваучери

Договорихме се, а сега това се изопачава в нещо неработещо, оплака се лидерът на НФСБ Валери Симеонов

20 Май 2020Обновена
Валери Симеонов
Илияна Кирилова
Валери Симеонов

ГЕРБ са се отметнали от обещанието, дадено на коалиционните им партньори от НФСБ, да подкрепят въвеждането на туристически ваучери за ангажираните в борбата с коронавируса. От това се оплака лидерът на НФСБ Валери Симеонов след заседанията на парламентарните правна и бюджетна комисия, на които беше разгледана неговата инициатива.

„От НФСБ предложихме ваучери – в размер на 210 лв., за 7 дни, за да задвижим спрелия туризъм и да подпомогнем хората на първа линия в борбата с коронавируса. Това решихме на Коалиционен съвет. После обаче ГЕРБ предложи нещо, което тотално отрече договореното“, заяви Симеонов пред Нова телевизия.

Според лидера на НФСБ първоначалната идея да се подпомогне туризма няма нищо с предложението на ГЕРБ да се дава държавен ваучер на държавен служител, за да отиде да почива в базата на неговото си предприятие. А и изискването ваучерите да важат само за държавни бази противоречи на европейската директива за държавната помощ. „И това ще падне веднага – няма да бъде нотифицирано“, смята той.

„И за нас остава въпроса къде всъщност се взимат политическите решения - на Коалиционния съвет на ГЕРБ и "Обединени патриоти", някъде в кулоарите на Народното събрание, или по министерствата? Това трябва да се изясни на политически съвет, вероятно тази седмица. Кой управлява ГЕРБ – имам чувството, че ГЕРБ се управлява от Менда Стоянова и от г-жа Дариткова? ГЕРБ не се държи като политическа сила, а по-скоро като сбор от индивиди, при които никога не знаеш единият като поеме ангажимент – дали другите ще го изпълнят", каза Симеонов.

По-рано днес той гневно коментира темата и пред журналисти в Народното събрание.

„Шокираща за мен е променената позиция на ГЕРБ по отношение на ваучерите! Те изцяло са отхвърлили нашето предложение, въпреки че беше съгласувано на политически съвет с Бойко Борисов и на коалиционен съвет в парламента. Сега се предлага един текст от ГЕРБ, който обслужва само държавните служители да отидат в държавни бази. Те и сега имат това право. Медицинските работници да отидат в базите за почивка на министерство на здравеопазването. Тези от вътрешното министерство – в базите на МВР. Този закон е безсмислен и абсурден. Те и сега го имат това право“, коментира Симеонов, цитиран от БГНЕС.

Той гневно допълни: „Със същата логика те биха могли да предложат работното облекло, което раздава всяко министерство на своите служители, да бъде регламентирано със закон и с ваучери – пълни глупости! Отбиване на номера!”

Оказа се, че премиерът Борисов, с когото Симеонов се е договорил, не му вдигал телефона. Водачът на НФСБ обяви, че ще търси обяснение от коалиционния си партньор: „Как може да се договаряме, аз излизам след заседанието на политическия съвет и обявявам, че ще има ваучери, а цялото това нещо се трансформира и изопачава в един вариант, който не работи.”

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата