Quantcast
ГЕРБ и патриотите предлагат 9% ДДС и за фитнесите | СЕГА
facebook
twitter

Икономика

ГЕРБ и патриотите предлагат 9% ДДС и за фитнесите

1 322
 МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

С 9% ДДС да се облагат и фитнесите предлагат депутати от ГЕРБ и Обединени патриоти. Това става ясно от поправки в Закона за ДДС, внесени вече в парламента от група народни представители, начело с Валери Симеонов.

В понеделник премиерът Бойко Борисов обяви, че с намалената ставка ще се сдобият услугите на туроператорите, както и т.нар. "случайни превози" в туризма - това са екскурзиите, организирани от туроператори и туристически агенции. Освен това ресторантьорите получават пореден подарък - 9% ДДС за виното и бирата.

Още същия ден Валери Симеонов е внесъл в парламента измененията в Закона за ДДС. От текстовете става ясно, че с намалена ставка се предлага да бъдат и "доставката на услуги за използване на спортни съоръжения". Формулировката е доста обща, което включва не само фитнес залите, но и ползването на тенис кортове и други спортни зали.

Симеонов вече се опита при предишните промени в Закона за ДДС, когато бе намален данъка за ресторантьорите, книгите и бебешките храни, да прокара 9%-на ставка за фитнес залите, но това бе отхвърлено. Собственици и служители във фитнес зали дори излязоха на протести в искане на помощи като едни от най-засегнатите от ограниченията на извънредното положение.

Новата порция стоки и услуги с намалена ставка ДДС ще бъдат гледани в бюджетна комисия още в сряда по изпитания вече начин - подпъхнати в преходните и заключителните разпоредби на друг закон. В случая това е законът за местните данъци и такси, който трябва да бъде гледан на второ четене в комисия.

Поправките в закона за ДДС са предложени без никакви мотиви, нито разчети с колко биха паднали приходите в хазната. От текстовете става ясно, че 9%-ната ставка трябва да влезе в сила от 1 август и ще действа до края на 2021 г.

Междувременно експерти посочват, че не може да се намалява ДДС за вино и бира, защото това е недопустимо от евродирективата, която посочва за кои стоки може да се намалява данъка. "В приложението на европейската директива, където пише кои ставки може да бъдат намалени, се посочва, че това може да става за храни и напитки с изключение на алкохолни и това е принцип", коментира пред Bloomberg TV Bulgaria Людмила Елкова, бивш заместник-министър на финансите.

Още

МФ предлага облекчение при плащането на ДДС

28.09.2022

МИЛА КИСЬОВА

3269
Столичното парно връща пари на 177 000 абонати заради по-ниския ДДС

26.09.2022

502
"Топлофикация София" обеща нови изравнителни сметки с 9% ДДС

29.08.2022

Обновена

1814