Медия без
политическа реклама

ФЕД запази лихвата и загатна за 3 предстоящи понижения

Джером Пауъл: Инфлацията спада, а трудовият пазар остава силен

13 Дек. 2023
Архив ЕПА/БГНЕС
Джером Пауъл

Управлението за федерален резерв (УФР, ФЕД) на САЩ обяви след края на двудневното си заседание по паричната политика, че запазва без промяна основните лихвени проценти на нива от 5,25-5,50 на сто и същевременно загатна, че през 2024 г. предстоят три понижения, съобщи Си Ен Би Си, цитирана от БТА. Задържането на лихвите на това равнище става в рамките на трета поредна среща на централната банка.

Управителят на Федералния резерв на САЩ Джером Пауъл заяви по време на неговото изслушване от Финансовата комисия на Конгреса на САЩ, че няма да подаде оставка, ако тя бъде поискана от президента Доналд Тръмп и че има намерение да изпълни целия си 4-годишен мандат начело на

Тъй като инфлацията постепенно спада, а икономиката се запазва на добро равнище, от УФР решиха единодушно да не правят промени в лихвените нива, посочва Си Ен Би Си. Същевременно членовете на комитета по паричната политика загатнаха, че през 2024 г. предстоят поне три намаления на лихвите, вероятно с по четвърт процентен пункт всеки път. Това е под очакванията на пазарите, които се надяваха на четири намаления, но над изявите на представители на УФР, които твърдяха, че свалянето на лихвите едва ли ще е възможно повече от два пъти.

Членовете на комитета очакват още четири понижения с по четвърт процентен пункт през 2025 г., както и три през 2026 г., с което основните лихвени проценти биха спаднали до нива от 2-2,25 на сто.

Инфлацията спада от достигнатите пикови равнища, при това без сериозно увеличаване на безработицата, а това е много добра новина, заяви председателят на УФР Джером Пауъл на пресконференция, след като централната банка обяви, че оставя основните лихви без промяна.

Федералният резерв на САЩ и Централната банка на Великобритания увеличиха с още 25 базисни пункта основните си лихвени проценти. Така и от двете страни на океана основните лихви достигат невиждано от години високо ниво.

Като цяло развитието на трудовия пазар е много положително, посочи Пауъл. Сега е точното време трудещите се да си намерят работа и да получат сериозни повишения на заплатите. По думите му "ерата на неистов недостиг на трудовия пазар е отминала" и желаното охлаждане е налице.

Председателят на УФР призна, че икономическата активност в САЩ се е забавила значително, но при все това БВП е напът да нарасне с 2,5 на сто на годишна база, което е добре на фона на цялостните икономически трудности.

Като цяло тонът и езикът на Пауъл, а и на съобщението на УФР за лихвите е различен от досегашните, отбелязват наблюдатели. Комисията по паричната политика изтъква, че "инфлацията през изминаващата година е отслабнала", но при все това цените остават "високи".

Според представителите на УФР инфлацията за 2023 г. ще бъде 3,2 на сто, догодина ще спадне до 2,4 на сто, през 2025 г. ще слезе до 2,2 на сто, за да достигне желаното ниво от 2 на сто през 2026 г.

На този фон промишленият индекс Дау Джоунс на фондовата борса в Ню Йорк скочи с над 400 пункта и за пръв път премина ниво от 37 000 пункта.

Още по темата