Медия без
политическа реклама

Пореден икономист алармира за проблем с ниските лихви по ипотеките

БНБ се засегна на съветите за по-осезаеми мерки за охлаждане на пазара на имоти

05 Дек. 2023
Добре е БНБ да даде ясен знак на банките, че е готова да въведе допълнителни мерки, ако продължават да раздуват балона на ипотечния кредит, препоръча икономистът Георги Ангелов.
Добре е БНБ да даде ясен знак на банките, че е готова да въведе допълнителни мерки, ако продължават да раздуват балона на ипотечния кредит, препоръча икономистът Георги Ангелов.

Пореден икономист алармира за опасен ръст на ипотечното кредитиране при "изкуствено" ниски лихви, което води до раздуване на цените на пазара на имоти. 

"Ипотечните кредити растат с 19,2% годишно, което е най-високият темп на растеж от над 14 г. насам. Това би трябвало да е червена лампа за регулатора (БНБ). Още повече, че високият растеж на ипотеките преди десетилетие и половина не завърши добре – след бума на ипотеките последва бум на лошите кредити", написа в "Туитър" Георги Ангелов, главен икономист на "Отворено общество"

В по-подробен коментар в "24 часа" Ангелов обръща внимание на друг голям проблем с ипотечните кредити - изкуствено ниските лихви. През последните месеци новите жилищни заеми се отпускат с лихва от около 2,6% - най-ниската в ЕС, въпреки политиката на Европейската централна банка на повишаване на основните лихви през последната година.

"Проблемът е, че лихвите по ипотеките са плаващи и неизбежно ще се вдигнат. Човек взема решение за кредит при сегашните изкуствено ниски лихви, но реално ще му се наложи да плаща много по-високи лихви в следващите години. Изкуствено ниските първоначални лихви по ипотеките стимулират търсенето на кредит и раздуват цените на жилищата, но създават и рискове за изплащането на тези кредити", предупреждава икономистът.

Ангелов припомня ситуацията в САЩ преди ипотечната криза, където след “промоционалните” лихви по ипотеките, изведнъж длъжниците се оказали в невъзможност да плащат повишените лихви, което е довело до сриване на пазара на жилища. Според него БНБ трябва да е по-смела в мерките за ограничаване на кредитирането като изиска повече капитал от банките, който да покрие растящите рискове. "Сега е благоприятен момент за повишени капиталови изисквания предвид големите свръхпечалби на банките. Също така е благоприятен момент да се увеличат вноските на банките във фонда за гарантиране на влоговете, за да може фондът да се капитализира и да изплати дълговете, натрупани от кризата с КТБ", препоръчва икономистът.

И допълва: "Добре е БНБ да даде ясен знак на банките, че е готова да въведе подобни мерки, ако продължават да раздуват балона на ипотечния кредит. Дори самото споменаване на тази възможност ще подейства отрезвително."

Тези дни икономистите на "УниКредит Булбанк" представиха изследване, според което в София и в другите два най-големи града - Пловдив и Варна, цените на недвижимите имоти са силно надценени и все по-недостъпни за хората, а в столицата в 35% от кварталите е налице балон на цените на жилищата. България пропуска момента за вдигане на лихвите и охлаждане на пазара по един контролиран и безболезнен начин, посочиха икономистите на банката.

Растящите цени на жилищата в София ги правят все по-недостъпни за българските домакинства, а в 35% от столичните квартали се наблюдава ценови балон на имотния пазар.

БНБ обаче се засегна от тези констатации. Пред "Нова тв" подуправителят на БНБ Петър Чобанов коментира: "Бих посъветвал тази банка, ако наистина вярва в този анализ, да провизира всички свои кредити с допълнителен процент. Ние сме част от банковия съюз, цените на недвижимите имоти се наблюдават и на общо европейско ниво. Ако имаше балон, досега това нямаше да остане извън вниманието на всички наши колеги в ЕС. Ние също щяхме да вземем мерки и го правим - задължили сме банките да поддържат най-високото ниво на буфери, или допълнителен капитал, за да се предпазват включително от подобни рискове. Ние сме действали проактивно, няма нужда да бием камбаната по такъв начин и да отблъскваме хората от пазара на имоти", каза Чобанов.

Подуправителят на БНБ коментира и друг проблем за хората със спестявания - все още нулевите лихви по депозитите в България, за разлика от процесите на повишаване на лихвените нива в страните от ЕС. Според Чобанов това се дължи на два фактора. Първият е наличието на достатъчно много ликвидни средства в банковата система в България. Вторият - проинфлационната политика, която води правителството, в резултат на което към банковата система се вливали още повече средства и те нямали нужда да се състезават за клиенти.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата