Медия без
политическа реклама

Токът може да поскъпне от 1 юли

ПП: Служебният кабинет да не иззема ролята на регулатор и да плаши хората с високи цени

12 Май 2024Обновена
Владимир Малинов, служебен министър на енергетиката
Илияна Димитрова
Владимир Малинов, служебен министър на енергетиката

Служебният министър на енергетиката Владимир Малинов предупреди за сериозен риск токът за бита да поскъпне от 1 юли, когато КЕВР трябва да определи цените за следващите 12 месеца.

49-то Народно събрание гласува стопиране реформата в електроенергетиката с една година, при което освобождаването на цените на едро на тока за бита вместо от 1 юли тази година ще се случи от 1 юли 2025 г. Една от причините за това отлагане е дефицитът във Фонд "Сигурност на електроенергийната система", който трябва да финансира в преходния период разликите в цените на борсата и регулирания пазар.

"Много е тежко състоянието на Фонд "Сигурност на електроенергийната система". В рамките на този месец проведох три срещи с ръководството на фонда. Натрупаният дефицит във фонда е сериозен. Към настоящия момент е над 450 млн. лв., като се очаква до края на регулаторния период, който ще приключи месец юни, да достигне 550 млн. лв.", посочи Малинов пред БНТ. 

Според него няма как натрупаният дефицит в енергийни фонд да не се отрази върху цената на електроенергията за бита, защото в следващия регулаторен период, ако КЕВР спазва стриктно нормативната база, този натрупан дефицит трябва да бъде компенсиран. "Има сериозен потенциал от поскъпване на цената на електроенергията от 1 юли 2024 г.", заяви Малинов.

Служебният министър на енергетиката обяви, че следващият месец ще бъдат предложени конкретни мерки, за да бъде компенсиран дефицитът във фонда и да бъде минимизиран "ценовия удар" за домакинствата. Той уточни, че с последните законови промени, НЕК ще запази функцията на обществен доставчик още една година, което означава, че ще може да определя кои производители на електроенергия ще влязат в микса на цената на тока на регулирания пазар.

Припомняме, че НС задължи Министерството на финансите да върне в енергийния фонд 1 млрд. лв., именно за да няма риск от повишение на цените на тока за бита от 1 юли. Наскоро от МФ увериха, че парите ще бъдат осигурени и насочени към фонда.

Министър Малинов напомни още, че не е отложена либерализацията на пазара, тъй като датата на пълното освобождаване на цените на тока за битовите потребители се запазва 1 януари 2026 г.  До тогава цените за домакинствата ще останат регулирани.

Малинов коментира и договора с турската държавна компания "Боташ" за доставка на втечнен природен газ. 

"Предоговарянето на договора за достъп до турската газова мрежа с държавната компания "Боташ" няма да е лесно, но съм умерен оптимист за предоговарянето", каза той. "Аз съм научен, че всяко решение на Народното събрание трябва да бъде изпълнено. Има решение да се предоговори договора с "Боташ". Проведох веднага среща с турския енергиен министър и заявих категоричната ни позиция. Няма да е лесно да бъде предоговорен договора, тъй като Турция е постигнала икономическа изгода от него, но имаме разбирането, че договорът е подписан при друга икономическа среда", обясни Малинов.

Народното събрание задължи енергийното министерство в края на април да бъде предоговорен контракта с "Боташ" заради неизгодни клаузи. Договорът бе подписан по време на служебния кабинет на Гълъб Донев, той е за 13 години и предвижда България да плати по него повече от 2.2 млрд. долара. Според договора, страната ни е длъжна всеки ден да плаща по 500 000 долара за достъп и пренос на газ през турската газова система, независимо дали пренася количества или не.

Азерската "Сокар" с интерес да проучва Черно море

Азерската държавна петролна компания „Сокар“, както и други компании, проявяват интерес да проучват българската акватория на Черно море за газови находища, съобщи Малинов. Това е била една от темите, обсъдени при скорошната визита на президента Румен Радев в Азербайджан. "Предвиждаме през следващата седмица да стартираме концесионна процедура за един от блоковете на „Хан Тервел“, каза енергийният министър.

По думите му геоложките проучвания и 3D сеизмичните проучвания в цялата акватория на Черно море показват, че има доста висок процент не само за находища, но и за добив на въглеводороди. Владимир Малинов изрази очакване още количества азербайджански газ през нашата газопреносна мрежа да достигнат пазарите на Централна и Източна Европа и да се увеличи обемът, който „Сокар“ да продава на българския пазар.

 

Контра от ПП

Днес назначеният от ГЕРБ служебен министър на енергетиката Владимир Малинов, изземайки ролята на регулатора КЕВР, обяви, че цената на електроенергията за битовите потребители от 1 юли вероятно ще се увеличи, заяви в своя позиция "Продължаваме промяната".

В нея се казва още:

"Неясни остават същинските аргументи за такова предполагаемо увеличение. Малинов не даде обяснение, а не беше и попитан, как така ще се увеличи цената на електроенергията за хората, при много по-ниска цена на електроенергията днес, в сравнение със същия период на миналата година.

ПП-ДБ единствена има визията как да се състои плавният преход към либерализация на енергийния пазар, така че да няма шокови поскъпвания за битовите потребители. По време на кабинета Денков беше прието и решение, с което се предоставяха допълнителни средства на Фонд сигурност на електроенергийната система, именно за да се компенсират потребителите при излизане на свободния пазар. Това решение беше отменено от служебния кабинет на ГЕРБ-ДПС още в първата седмица от управлението им. Беше отложена и либерализацията с аргументи да не се повишава цената за хората, затова сега задаваме логичния въпрос какво точно крои тази служебна власт, с което да натовари бюджета на българските семейства – без визия за дългосрочно решение [...].

Отново ли предизборните обещания за „спасяване на българската енергетика“ ще са за сметка на битовите потребители? Напомняме за пореден път, че е крайно време е служебният кабинет да се откаже от големите национални теми и да се залови с единствената задача, която Конституцията му вменява – да организира честни избори. Тази власт няма легитимно право да подменя важните решения за бъдещето на България". 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата