Quantcast

Медия без
политическа реклама

"Джи Пи Груп" и "Трейс" искат да строят новата метростанция в София

Шест фирми се включиха в търга на "Метрополитен", който е на стойност 47 млн. лв.

Илияна Кирилова
Новата станция на метрото ще се изгради между съществуващите "Обеля" и "Сливница".

Шест строителни компании подадоха заявки за участие в търга за строежа на най-новата станция на метрото в София, която ще се намира между съществуващите "Обеля" и "Сливница". Сред кандидатствалите фирми са добре познатите "Джи Пи Груп" АД, "Трейс Груп Холд" АД и "Геострой" АД, които вече са изграждали спирки на метрото.

"Джи Пи Груп" е изпълнител на станциите "Витоша", "Летище София", "Александър Малинов", "Патриарх Евтимий", "Бели Дунав", "Надежда", а "Трейс Груп" - на "Хаджи Димитър", "Театрална", "Орлов мост", "Овча купел" и Горна баня" от третия диаметър. Двете фирми имат договори и за продължението на третата линия с отклонение от "Орлов мост" към Военна академия, "Слатина" и "Цариградско шосе".  "Геострой" е строител на станциите "Джеймс Баучер" и "Бизнес парк".  

Останалите участници в конкурса на общинското дружество "Метрополитен" ЕАД са "Обонато билд" ЕООД, "Монолит София" АД и "БС Конструкция"АД.

Предстои да се отворят ценовите предложения на претендентите. Избраният изпълнител ще трябва да приключи със строителството за 3 г., става ясно от конкурсните книжа.  

Проектът за бъдещата метростанция в "Обеля" предвижда тя да прави връзка със също бъдещи железопътна и автогара, които ще обслужват пътници от и за Кюстендил, Банкя, Божурище, Сливница и Драгоман.

Цената на поръчката на "Метрополитен" е 47 млн. лв. без ДДС, а парите ще дойдат от оперативна програма „Транспортна свързаност 2021-2027“.

Още през 2001 г. Столична община обяви планове да строи спирка на метрото между първия и втория диаметър в района на гробищата при "Бакърена фабрика", но впоследствие тя не бе реализирана. През 2017 г. кметството отново лансира подобни намерения, когато Столичният общински съвет прие предложението на американска компания да строи огромен жилищен комплекс в района. Фирмата се ангажира да плати 51 на сто от стойността на бъдещата спирка. Останалите пари трябваше да дойдат от бюджета на София, като общата стойност на отклонението тогава се оценяваше на 24 млн. лв. От „Метрополитен“ изрично поясниха, че въпреки публично-частното партньорство собствеността на станцията ще е изцяло общинска и че интересът на американците да финансират обекта е, че след това той ще обслужва клиентите им в новия квартал.

Договорката с американската фирма обаче не се осъществи, а през 2020 г. стана ясно, че теренът от 106 дка, на който тя възнамеряваше да строи новия комплекс, е преминал в ръцете на компания, управлявана от бизнесмена Христо Чепишев. Впоследствие той представи в СОС намеренията си на същото място да построи ж.к. „Запад“, в който се очаква да живеят над 7 800 души. През 2021 г. общинският съвет даде разрешение за изграждане на новия квартал.  

Преди "Метрополитен" да даде старт на конкурса за станция между "Обеля" и "Люлин" очакванията бяха, че предстоящото продължение на метрото ще е в по-населена зона. Например в самия ж.к. „Люлин“, където от години е планирано изграждането на две станции под бул. „Царица Йоанна“ към Околовръстното шосе. Или със завой от Хладилника към Студентски град, където вече също са правени множество градостройствени проучвания с цел резервиране на трасе за продължението. 

Още по темата