Quantcast

Медия без
политическа реклама

Държавният ВиК холдинг ще покрие дълговете на Добрич и Шумен

ЕНЕРГО-ПРО заплаши да спре тока на двете местни ВиК фирми и да остави жителите без вода

24 Септ. 2020Обновена

Държавният ВиК холдинг ще плати задълженията на ВиК Добрич и ВиК Шумен към електроразпределителното дружество ЕНЕРГО-ПРО и така ще спаси жителите на двете общини от спиране на водата.

Това съобщиха от холдинга, след като по-рано днес енергийната компания обяви, че подготвя спиране на подаването на ток от 29 септември към ВиК Добрич и ВиК Шумен заради дългове от 10.5 млн. лв.

През последните години най-големите длъжници на ЕНЕРГО-ПРО са някои от ВиК дружествата в Североизточна България. ВиК Шумен и ВиК Добрич до момента са натрупали задължения в размер на над 10 млн. лева, които въпреки постоянното разсрочване продължават да нарастват, а постигнатите договорености за разсрочване на дължимите суми не се спазват, посочват от енергийната компания. Оттам са категорични, че повече няма да толерират натрупване на дългове в такива размери, защото това нарушава оперативната им работа и ощетява лоялните й клиенти и партньори.

Отговорните институции не оказват необходимото съдействие за решаване на проблема в неговата цялост, който в случая на ВиК Добрич датира от 2007 г., оплакаха се от ЕНЕРГО-ПРО.

Двете ВиК дружества били поели ангажименти за изплащане на всички настоящи и просрочени задължения на ВиК Добрич и ВиК Шумен в срок до 15 август 2020 г.  До момента това не се е случило и дългът продължава да расте. Заради това ЕНЕРГО-ПРО е обявила график за поетапно изключване на електрозахранването на двете ВиК дружества от 29 септември 2020 г.

Мярката се предприемала с единствената цел да се ограничи натрупването на още по-големи дължими суми, както и да се защитят интересите на всички останали редовни клиенти. Освен това компанията била длъжна да спази лицензионните си задължения за навременното и качествено снабдяване с електрическа енергия. "Интересът на всички участници във финансово свързаната верига по доставка, пренос и разпределение на електроенергия е еднакво значим и само двустранното спазване на нормативните изисквания и правила ще осигури равнопоставеност и безпроблемна работа на електроенергийната система", посочва компанията..

От ЕНЕРГО-ПРО обявиха, че разчитат "всички ангажирани институции ще подходят отговорно и ще вземат мерки до 29.09.2020 г. за предотвратяване на обществения проблем, който би възникнал със спирането на електрозахранването на водоснабдителните дружества. Обявените графици за поетапно изключване ще бъдат ревизирани в случай на цялостно погасяване на задълженията".

Часове по-късно от „Българския ВиК холдинг“ отговориха, че ще погасят задълженията на двете ВиК дружества в договорения срок - 30 септември 2020 г.

Изпълнителният директор на холдинга Илиян Илиев посочва, че дълговете са натрупани през изминалите години, тъй като водата в двете области се добива чрез помпи. В същото време цената на ВиК услугата не може да надвишава прага на социална поносимост.

Двата водни оператора изпълняват задължението си за разплащане на текущите фактури за ток.

Българският ВиК холдинг“ ЕАД беше създаден с решение на правителството през януари 2020 г.  Една от основните му задачи е да подпомага ВиК дружествата в тежко финансово състояние, както и осигурява инвестиции за подобряване на ВиК инфраструктура. При вземането на решението за водния холдинг бе обявено, че в него ще влязат всички досегашни държавни акции от водни компании, а бюджетът ще осигури 1 милиард лева за изграждане и ремонт на водоснабдителна и канализационна инфраструктура.

Още по темата