Медия без
политическа реклама

Държавата е отписала огромни данъчни задължения на петролни компании

23 Февр. 2020
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

На фона на скандално занижените държавни такси за частните лотарии, се оказа, че държавата е отписала и данък печалба на петролни компании, като им е признала огромни загуби.

Това призна пред депутати от бюджетната комисия преди седмица финансовият министър Владислав Горанов. Той не посочи за какви суми неплатен данък печалба става въпрос, нито назова конкретно кои са компаниите. Но фактите водят към "ЛУКойл".

Финансовият министър отговори на въпрос на депутата от БСП Румен Гечев, който попита какви данъци плащат Топ 20 на големите данъкоплатци в страната. Както и дали подобно на неплатените такси в хазарта, не зеят огромни дупки от несъбран данък печалба. "След приватизацията петролните фирми не са платили и лев данък печалба в България. Има ли гаранции, че най-после при тези милиардни обороти, те ще започнат да плащат данъци?", попита Гечев. Също без да посочва имена, червеният депутат обясни, как известна наша петролна компания чинно плаща в Сърбия данък печалба, а у нас - не. "Кой би държал толкова време управител на фирма, която 15 години е на загуба?", запита Гечев и се възмути, че въпросният управител се явява на държавни срещи и седи редом до финансовия министър.

"На два пъти - през 2008 и 2013 г., приходната агенция е признала огромни отрицателни резултати на тези компании, което им дава основание в продължение на петгодишен период, записан в закона, да си приспаднат тези огромни отрицателни резултати", обясни финансовият министър Владислав Горанов. И увери, че вече не се толерирала подобна практика. 

Горанов посочи още, че в момента усилията на дирекция "Големи данъкоплатци" били насочени към предотвратяване на изнасянето на печалба извън България чрез т.нар. трансферно ценообразуване. За което приходната администрация получавала техническа помощ от експерти на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, от която България очаква покана за членство.

"Големите компании в България имат капацитет да формират такива практики, но и ние трупаме капацитет и ви уверявам, че акцент в работата на НАП е да не допускат извеждане на финансови резултати извън България", заяви Горанов.

В ТОП 100

Години наред две български петролни компании неизменно се нареждат в ТОП 100 на чуждестранните класации за Югоизточна Европа. Това са "Лукойл Нефтохим Бургас" и "Лукойл България". Бургаската рафинерия е сред водещите пет фирми в региона с годишен оборот от 3 милиарда евро. "Лукойл България" е по-назад в класацията, но също е с впечатляващи приходи - 1.7 млрд. евро за 2018 г. Данните от класациите обаче показват, че през последните 10 години двете компании, с редки изключения, винаги са били на загуба. "Лукойл Нефтохим Бургас" е излязла на печалба единствено през 2016 и 2017 г. За 2018 г. рафинерията е отчела загуба за 130 млн. евро.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?