Медия без
политическа реклама

Депутатите пак се загрижиха за хазарта

Разрешават на Българския спортен тотализатор да продава игрите си чрез външни фирми

12 Юли 2022ОбновенаМИЛА КИСЬОВА
Промени в Закона за хазарта може да възродят манията по търкането на талони.

Държавният спортен тотализатор ще може да разпространява своите тото и лотарийни игри в пунктове на външни лица. Това гласуваха на първо четене депутатите от бюджетната комисия, които на извънредно заседание днес разглеждаха промени в Закона за хазарта.

Причината парламентът да бърза да прави промени в хазартния закон е изтичащият на 8 август срок, след който Българският спортен тотализатор (БСТ) ще може да работи единствено в собствени или наети пунктове със собствен персонал. Това означава след месец БСТ да закрие по-голямата част от пунктовете си - от 1500 да останат 600, не трябва да допуснем това, посочи Любомир Каримански (ИТН), председател на бюджетната комисия. 

Гласуваните преди две години промени в Закона за хазарта, с които лотарийните игри бяха монополизирани от БСТ, са предвидили гратисен период, в който държавното дружество да се изчисти от всички външни изпълнители и да заработи единствено в свои пунктове. Пред депутатите от бюджетната комисия бяха представени сметки, които показват, че подобен модел на работа ще доведе държавното тото до фалит заради огромните разходи. В същото време аутсорсването на разпространението на хазартните игри на външни изпълнители излизало 7 пъти по-евтино, отколкото поддържането на собствен пункт със собствен персонал.

Бюджетната комисия отхвърли законопроекта на отцепниците от ИТН, подкрепени от ПП и БСП, където наред със спасяването на БСТ бяха предвидено редица други промени в Закона за хазарта.  Министерството на финансите изпрати силно негативно становище по много е от исканите промени.

В последния момент Любомир Каримански и Ива Митева са внесли нов законопроект, който се фокусира единствено да отмени забраната БСТ да работи с външни изпълнители, като се съобразява и с препоръката на МФ да се сложи таван на броя на тото пунктовете в страната. Именно този законопроект гласуваха на първо четене депутатите от бюджетната комисия днес. Според него 3000 е максималният брой тото пунктове в страната, където може да се предлагат и лотарийни игри, включителни и игри със залагания върху случайни събития или залагания, свързани с познаване на факти.

"Предвид политическата обстановка не възразяваме сега да бъде приет само законопроекта на Любомир Каримански, а останалите промени да се оставят за обсъждане за по-спокойни времена", коментира министърът на спорта в оставка Радостин Василев, който е принципал на БСТ. По думите му трябвало да се поправи "законодателната грешка на Валери Симеонов", която лишава държавната фирма от външни контрагенти и така затормозява дейността й. В очакване на 8 август БСТ вече са започнали да закриват пунктове, които не са били собствени или наети.

"Не е никаква грешка, а благодатно решение, което щеше да освободи пътя за частни фирми. Това е наглост след грабежа от държавни такси години наред с участието на висши държавни служители. Правилно е да се търси решение", коментира Румен Гечев от БСП.

Йордан Цонев подчерта, че ДПС подкрепя варианта за законови промени на Любомир Каримански, но не и първият законопроект, който по думите му е отваряне на кутията на Пандора

Куп критики към този законопроект отправи и Министерството на финансите.

От становището на МФ става ясно, че поисканият по-либерален режим за редица хазартни игри, ще създаде проблеми със защитата на младите хора от хазартна зависимост, а също така може да доведе до злоупотреби и избягване на плащане на държавни такси от хазартните фирми.

Вкарването на промени в Закона за хазарта и обсъждането им на извънредни заседания в момент, когато животът на 47-то Народно събрание виси на косъм след политическите трусове и неспособността да се излъчи ново правителство, предизвика голямо недоволство.

Поправките в Закона за хазарта, който бе отхвърлен днес от бюджетната комисия, са внесени от отцепници от ИТН, подкрепени от депутати от "Продължаваме промяната" и БСП. Промените са свързани основно с дейността на Българския спортен тотализатор (БСТ). Депутатите предлагат да се премахнат редица ограничения пред дейността на държавното тото, което да позволи то да разшири мрежата си и видовите хазартни игри, които предлага, а оттам и продажбите си.

Едно от предложенията е да се премахне изискването БСТ да разпространява хазартни игри само в собствени и наети пунктове със собствен персонал. "Това създава риск хазарните игри на БСТ да се разпространяват в неограничен брой пунктове за залози, особено сред младите хора", посочват от финансовото министерство. Затова от ведомството препоръчват да се определи максимален брой пунктове, в които БСТ да разпространява игрите си, а когато това става от външни лица, да се разпространява при условията на франчайз.

Припомняме, държавният тотализатор стана монополист в лотарийните игри след сътресенията в хазартния бизнес у нас в началото на 2020 г. Тогава правителсвото на Бойко Борисов отне лицензите на фирмите на основния играч Васил Божков. С обясненията, че трябва да се ограничи зависимостта на българите от търкането на талони, достигнала до опасни размери, на държавното тото бе забранено да преотдава на други търговци тази дейност.

МФ се противопоставя и да друга искана промяна, която ще позволи редица хазартни игри да се провеждат в жилищни и обществени сгради. По закон хазартни игри не може да се организират в сгради, които са публична и държавна собственост, в сгради, в които се помещават структури на държавната администрация, независимо от собствеността, в учебни и здравни заведения, както и в жилищни сгради, без решение на общото събрание на собствениците.

Вносителите обаче предлагат тези забрани да не важат за традиционната лотария, томболата, числовите лотарийни игри, игрите със залагания върху резултати от спортни състезания или със залагания върху случайни събития.

"Ако това се приеме се поставя под въпрос защитата на обществения интерес, включително предпазване на децата и младите хора", отново предупреждават от МФ.

Вносителите искат също така да се върне старото положение от времето на частните лотарийни игри на Васил Божков, когато напоително по телевизиите се показваха късметлиите и се разказваше какви несметни богатства са спечелили. В момента има забрана спечелилите участници да се ползват за реклама. МФ предупреждава, че ако тази забрана падне, има опасност отново да се стигне до "преувеличаване на възможностите за печалба и до създаване на лъжливо впечатление, че участието в хазартни игри е разумна стратегия за подобряване на личното финансово положение". От друга страна, показването на спечелилия нарушава неговата анонимност и може да засегне неговата сигурност - например да стане обект на изнудване или рекет, посочва МФ.

Сред множеството критики на финансовото министерство е и тази към поискана промяна в дефиницията "залог", която може да доведе до злоупотреби и възможности за избягване на плащането на държавни такси, когато те се определят от стойността на направените залози.

Още по темата:

Отцепници от ИТН, подкрепени от депутати от "Продължаваме промяната" и БСП, са внесли законопроект в Народното събрание за промени в Закона за хазарта.

 

Още по темата