Quantcast

Медия без
политическа реклама

Депутатите изненадващо се отказаха от бързо сбогуване с руския нефт

"Лукойл Нефтохим" ще има цяла година да се откаже напълно от "Уралс"

27 Септ. 2023Обновена
EPA/BGNES

Месеци наред в Народното събрание усилено се обсъждаше законопроект, предвиждащ забрана на вноса на руски петрол най-късно до края на тази година. 

Знакови депутати от управляващото мнозинство от месеци "натискат" за предрочно прекратяване на изключението, което ЕК даде на България  - да отложи до 2025 г. въвеждането на ембаргото за руския нефт. "Таран" на идеята е Делян Добрев от ГЕРБ, който предложи до 30 дни от гласуването в парламента "Лукойл Нефтохим"- Бургас да премине към 100% преработка на сортове, различни от "Уралс".

Но на заседанието на парламентарната икономическа комисия в сряда внезапно настъпи пълен обрат.   

Докато депутатите обсъждаха за пореден път темата, министърът на икономиката Богдан Богданов коментира пред журналисти, че при този кратък срок има риск от сътресения на българския пазар - вдигане на цените на горивата и създаване на недостиг.  Всъщност това е позиция на правителството от месеци. Още през юли вицепремиерът Асен Василев обясни, че с прекратяването на петролната дерогация трябва да се "бърза бавно", за да няма трусове.

Какво ще се случи, ако България се откаже предсрочно от вноса на руски петрол за бургаския нефтохим? Този въпрос е бил обсъден на заседание на Съвета по сигурността към Министерския съвет с участието на спецслужбиге.

И икономическата комисия реши, че нефтокомбинатът не бива да се пришпорва. В късния следобед депутатите одобриха нов, разтеглен "график":  до 31 март 2024 г. руският нефт да бъде не повече от 75%, в средата на годината да слезе под 50%, към 30 септември да е под 25%, а след 31 октомври вече да се преработва само неруски петрол.

Агенция "Митници" ще следи за изпълнението на този времеви план и ще информира редовно Министерството на финансите за напредъка.  

  

Осигуряването на алтернативни количества нефт принципно не е проблем - доставчици много, но все пак се изисква време за организиране на покупките и на транспортирането, така че да бъдат постигнати минимизиране на разходите и добри цени.
Преди дни от "Лукойл Нефтохим" обявиха, че са представили на правителството план за поетапно изключване на руския петрол, който обаче е с хоризонт 1 година. Днес министър Богданов на практика призна, че правителството споделя позицията на "Лукойл" . Пред медиите той обясни, че разчетите на министерството му показвали,  че е необходима една година, за да може рафинерията край Бургас да премине само към неруски нефт. "Ако дерогацията отпадне с премерени мерки не очакваме проблеми. Но отпадането в 30-дневен срок крие рискове", каза Богданов. В крайна сметка се оказа, че и народните представители са приели аргументите за по-плавен преход. 

Окончателното решение трябва да бъде взета в пленарната зала до дни. 

България да не чака крайния срок и да се откаже от вноса на руски нефт още до края на тази година, решиха депутатите на първо четене.

Един от аргументите за бързо действие е, че изключението от забраната за внос на руски петрол бе дадено уж за да се гарантират ниски цени на горивата, но всъщност то носи свръхпечалби на руската група "Лукойл" и пълни руския бюджет. 

Всички реверанси на българската държава към бизнеса на "ЛУКойл" у нас носят огромни приходи на руската компания и на режима на Путин, без да работят за  интересите на българските данъкоплатци.

 

Още по темата