Quantcast

Медия без
политическа реклама

COVID-грантовете за малките фирми ще им излязат златни

Огромна и сложна бумащина за отчитане на парите принуждава дребните предприемачи да наемат консултанти

Илияна Кирилова

Драстичното изоставане в даването на спасителните в COVID-кризата грантове за бизнеса бе посочено от примиера Бойко Борисов като причина министъра на икономиката Емил Караниколов да се прости с поста си. С този мотив в четвъртък бе освободена и заместничката му Лилия Иванова, която пряко отговаря за усвояването на средствата по ОП "Иновации и конкурентоспособност". На нейно място бе назначена Яна Топалова със задачата да "ускори сроковете на изпълнение на мерките за подпомагане на бизнеса в условията на пандемията", както се посочва в прессъобщението на Министерски съвет.

Повече от два месеца са минали откакто по ОП "Иновации и конкурентоспособност" близо 27 000 микро и малки фирми подадоха електронно заявления за безвъзмездни помощи в размер на 3000 до 10 000 лв. Електронното кандидатстване бе представено от вицепремиера Томислав Дончев като супериновация, която ще спести време и бумащина на бизнеса. Интересът към мярката бе изключително голям, тъй като към момента това бе единственото финансиране, което засегнатите от коронакризата фирми няма да връщат. Само за няколко дни броят на кандидатствалите предприемачи изчерпа отпуснатия бюджет от 173 млн. лв.

Администрацията на ОПИК обаче до момента е успяла да разгледа само 6500 от заявленията. А за по-малко от 2000 от тях има сключени договори - това са предприемачите, които реално могат да получат парите. Последните в списъка кандидати са шокирани от темпото, с което работят чиновниците. И пресмятат, че когато получат парите през есента, те вече ще са абсолютно безполезни, защото няма да са оцелели.

Малкото щастливци с договори обаче са неприятно изненадани от огромната бумащина, която трябва да водят, за да отчетат усвояването на парите. Документацията е непосилно сложна за собственици на малки магазини, фризьорски салони или работилници.

В документите за отчитане са включени формуляри, които са същите като за големите проекти за над 500 000 евро, сигнализират предприемачи. Мнозина от тях изобщо не разбират сложните инструкции и вероятно ще бъдат принудени да наемат консултанти. В противен случай са застрашени да не спазят някое указание и да връщат парите. Парадоксално е, че за безвъзмездна помощ от 3000 лв., ще трябва да плащат хонорари за консултанти. Така в крайна сметка някой може да излезе и на червено от това подпомагане.

Още по-притеснителното е, че в документите за отчитане фигурират условия, които не са били посочени в договорите за получаване на безвъзмезната помощ.

"Подписвате договора при едни условия, след което ви дават 50 страници документи за отчитане. Най-сериозният проблем обаче е, че условията за допустимост на разходите вече са променени“, оплака се собственик на малка туристическа фирма.

"Промотираха тази мярка като лесна и ефективна. Това няма нищо общо с истината. Програмата е така написана и дефиницията за разходите е толкова неясна, че постоянно проверяващите може да си добавят нови и нови разходи, които са недопустими за финансиране с получения грант", казва той.

От Националното сдружение на малкия и среден бизнес потвърдиха, че много техни членове се обръщат към тях с искане за помощ. "По тази антикризисна мярка тепърва предстои да чуваме за подобни проблеми, бюрокрацията е доста сериозна и много от подписалите договорите търсят консултантска помощ, защото не могат да се справят. Това са микрофирми, които нямат обучени хора и не познават сложната технология на европрограмите", казва Елеонора Няголова, председател на сдружението. Тя посочва, че с тези проблеми се сблъскват много от фирмите, участвали с проекти за еврофинансиране по други мерки и програми.

Консултанти по усвояването на еврофондовете казват, че ведомствата не може да се оправдават с това, че изискванията са спуснати от Брюксел и не може да бъдат заобиколени.

"Не е така в Гърция. Там парите за затруднените от коронавируса фирми пристигат веднага, с минимална документация. Фирмата подава декларация в гръцката данъчна агенция, оттам им превеждат по 800 евро за всеки служител, като гръцката държава поема всички осигуровки, а самата фирми с олекотена процедура получава безлихвен кредит с гратисен период от 5 години без куп условия за какво не можеш да харчиш тези пари. Сумите за микрофирмите са подобни на нашите, само че в евро. Фирмите веднага са спасени", разказват консултанти.

НАЗНАЧЕНИЕ

Новият зам.-министър на икономиката Яна Топалова предизвика вълнение с постната си биография.

Тя има магистърска степен по специалността „Бизнес администрация“ от Международно висше бизнес училище, Ботевград. Трудовият ѝ стаж е в държавната администрация, притежава ръководен опит в областта на международното сътрудничество, европейски програми и проекти. Справка показва, че тя е била и заместник-изпълнителен директор на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия.

Още по темата