Quantcast
COVID-грантовете за малките фирми ще им излязат златни | СЕГА
facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / Икономика

COVID-грантовете за малките фирми ще им излязат златни

Огромна и сложна бумащина за отчитане на парите принуждава дребните предприемачи да наемат консултанти
8 621
 Илияна Кирилова

Драстичното изоставане в даването на спасителните в COVID-кризата грантове за бизнеса бе посочено от примиера Бойко Борисов като причина министъра на икономиката Емил Караниколов да се прости с поста си. С този мотив в четвъртък бе освободена и заместничката му Лилия Иванова, която пряко отговаря за усвояването на средствата по ОП "Иновации и конкурентоспособност". На нейно място бе назначена Яна Топалова със задачата да "ускори сроковете на изпълнение на мерките за подпомагане на бизнеса в условията на пандемията", както се посочва в прессъобщението на Министерски съвет.

Повече от два месеца са минали откакто по ОП "Иновации и конкурентоспособност" близо 27 000 микро и малки фирми подадоха електронно заявления за безвъзмездни помощи в размер на 3000 до 10 000 лв. Електронното кандидатстване бе представено от вицепремиера Томислав Дончев като супериновация, която ще спести време и бумащина на бизнеса. Интересът към мярката бе изключително голям, тъй като към момента това бе единственото финансиране, което засегнатите от коронакризата фирми няма да връщат. Само за няколко дни броят на кандидатствалите предприемачи изчерпа отпуснатия бюджет от 173 млн. лв.

Администрацията на ОПИК обаче до момента е успяла да разгледа само 6500 от заявленията. А за по-малко от 2000 от тях има сключени договори - това са предприемачите, които реално могат да получат парите. Последните в списъка кандидати са шокирани от темпото, с което работят чиновниците. И пресмятат, че когато получат парите през есента, те вече ще са абсолютно безполезни, защото няма да са оцелели.

Малкото щастливци с договори обаче са неприятно изненадани от огромната бумащина, която трябва да водят, за да отчетат усвояването на парите. Документацията е непосилно сложна за собственици на малки магазини, фризьорски салони или работилници.

В документите за отчитане са включени формуляри, които са същите като за големите проекти за над 500 000 евро, сигнализират предприемачи. Мнозина от тях изобщо не разбират сложните инструкции и вероятно ще бъдат принудени да наемат консултанти. В противен случай са застрашени да не спазят някое указание и да връщат парите. Парадоксално е, че за безвъзмездна помощ от 3000 лв., ще трябва да плащат хонорари за консултанти. Така в крайна сметка някой може да излезе и на червено от това подпомагане.

Още по-притеснителното е, че в документите за отчитане фигурират условия, които не са били посочени в договорите за получаване на безвъзмезната помощ.

"Подписвате договора при едни условия, след което ви дават 50 страници документи за отчитане. Най-сериозният проблем обаче е, че условията за допустимост на разходите вече са променени“, оплака се собственик на малка туристическа фирма.

"Промотираха тази мярка като лесна и ефективна. Това няма нищо общо с истината. Програмата е така написана и дефиницията за разходите е толкова неясна, че постоянно проверяващите може да си добавят нови и нови разходи, които са недопустими за финансиране с получения грант", казва той.

От Националното сдружение на малкия и среден бизнес потвърдиха, че много техни членове се обръщат към тях с искане за помощ. "По тази антикризисна мярка тепърва предстои да чуваме за подобни проблеми, бюрокрацията е доста сериозна и много от подписалите договорите търсят консултантска помощ, защото не могат да се справят. Това са микрофирми, които нямат обучени хора и не познават сложната технология на европрограмите", казва Елеонора Няголова, председател на сдружението. Тя посочва, че с тези проблеми се сблъскват много от фирмите, участвали с проекти за еврофинансиране по други мерки и програми.

Консултанти по усвояването на еврофондовете казват, че ведомствата не може да се оправдават с това, че изискванията са спуснати от Брюксел и не може да бъдат заобиколени.

"Не е така в Гърция. Там парите за затруднените от коронавируса фирми пристигат веднага, с минимална документация. Фирмата подава декларация в гръцката данъчна агенция, оттам им превеждат по 800 евро за всеки служител, като гръцката държава поема всички осигуровки, а самата фирми с олекотена процедура получава безлихвен кредит с гратисен период от 5 години без куп условия за какво не можеш да харчиш тези пари. Сумите за микрофирмите са подобни на нашите, само че в евро. Фирмите веднага са спасени", разказват консултанти.

НАЗНАЧЕНИЕ

Новият зам.-министър на икономиката Яна Топалова предизвика вълнение с постната си биография.

Тя има магистърска степен по специалността „Бизнес администрация“ от Международно висше бизнес училище, Ботевград. Трудовият ѝ стаж е в държавната администрация, притежава ръководен опит в областта на международното сътрудничество, европейски програми и проекти. Справка показва, че тя е била и заместник-изпълнителен директор на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия.

15

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

С коронавирус вече са 25% от тестваните през последното денонощие

19.10.2020

Обновена

9113 94
Словакия ще тества всички граждани над 10-годишна възраст

19.10.2020

Обновена

1681
Смърт от COVID-19 на учителка отказа деца да посещават училище

19.10.2020

3507 17

Коментари

ковид_19

Брат ми - дребен бизнесмен с три ЕООД-та (школа за обучение на шофьори, а също така и с 2 автобуса за организиране на екскурзии в страната и чужбина) ми сподели, че някакъв "консултант" му е предлагал срещу 1500 лв. (по 500 лв. за фирма) да му подготви и подаде документите за кандидатстване на за тези помощи. Дори му гарантирал получаването на помощта. Тъй като знаех, че документацията се подава само по електронен път се зачудих от наглостта на "консултанта" гарантиращ получаването. Настоятелно  посъветвах брат ми да си спести парите и че аз ще му попълня формите безплатно (е, срещу една обилна почерпка все пак). Необходимо е само пълномощно и наличието на електронен подпис. Наистина бумажщината (макар и елекронна) е значителна. Направих първите стъпки, но след като прочетох някъде, че са заделени около 180 млн. а само в първите 3-4 дни са подадени заявки за над 200 млн. ми мина ентусиазма. Защото заявките се разглеждали по реда на постъпването, а не въз основа на някаква класация. Та който е по-бърз - печели. Затова реших да ни си правя труда за попълване на бланките, защото вече няма да има лимит - беше минал повече от месец от старта на програмата. Да разчиташ, че ще има декласирани преди тебе е нереално. Затова му казах, че ще си спести и исканите му 1500 лв. както и обещаната почерпка. Е, за последната все ще се намери повод...

Мицо

Защо ли не съм учуден...

Интервал

Сега, а как стои въпросът с другата прехвалена мярка - 60/40? Чувам за едни "забавни" счетоводни разходи, отново заради липсата на бумащина и улесняването на малкия бизнес в усилията му да оцелее.

Антей

 

Малий, какви лоши хора са се навъдили.

 

Защо така се тормози малкия и среден бизнес в България!?

 

Какъв е проблема да се вземат данните от НАП и за всички фирми, предприемачи,

 

които изкарват прехраната със собствения си труд - да им се предостави безвъзмездното ПОДПОМАГАНЕ срещу един подпис - декларация! Нали всичко има в НАП. Всичко е електронно.

 

За какво да се моли българския бизнес?!

 

Че държавата им е ограничила дейността?!

 

Така ли се ПОДПОМАГА българския народ, българското предприемачество от българската държава?!

 

................

 

Кои са мутрите във властта, президент Радев - назови ги, бащице, ако ще спасяваш България!

Как иначе ще се осъществи призива ти г-н президент Радев - "Да живее България!"

 

Назови задкулисието, ако ще спасяваш България!

Ако не го направите и ти, и К.Нинова си обирайте крушите към село ...

 

Асол
снимка на Асол

Атнтейчо,

първо - схемата, за която става дума е за микро и малък бизнес. Тази за средния и по-големшкия още си виси на "обществено обсъждане". Второ - апцелютно разумно питаш що не се проверява електронно, при условие че имаме "електронно правителство". Ми питай дончевия и гджето  на бъчваровата и не вмъквай президента, който няма нищо общо с раздаването на порциите. Ся, още преди 10 години можеше електронно/служебно да се направи справка за "свидетелството за съдимост", например, но пък тиквите са решили да пишат на МП.

Абе въобще изобщо бях убедена, че гербавите ще освинят всичко, дори и читавите намерения. Не съм ни Ванга, ни Алена, просто имам идеална представа за умствения и интелектуален багаж на шебеците. Къфто Вожда, такива и индианците МУ

Антей

 

Асолче,

мила, ти къде прочете по-горе, че президента има общо с раздаването на порциите?!

 

Президента нали иска да спре раздаването на порциите?!

Е, как да стане?!

 

п.с. А електронно правителство, можеше да има още преди 20 години, когато юпито Николай Василев беше министър на държавната администрация на България! Нали помните.

 

Пък след Ники Василев, на два пъти БСП беше на върха на управлението на държавата.

Ама нейсе, де е електронното правителство, ъм?!

 

⚓️

 

Асол
снимка на Асол

Пък след Ники Василев, на два пъти БСП беше на върха на управлението на държавата.

Николай Василев беше министър на държавната администрация точно в правителството на Сергей Станишев /любимата ви Тройна/. Та не е мноо ясно кога точно БСП е била на власт два пъти след него.

 Ти вмъкна ни в клин, ни в ръкав президента в коментар на дописка, разкриваща некадърността на НЕГОВАТА администрация. Ще обясниш ли как свърза президента със съдържанието на текста, който коментираме?

Антей

 

Така е за поста м-р на държ.администрация.

Но като вицепремиер и министър на икономиката Н.Василев в НДСВ той поработи за облекчаване дейността на бизнеса в България, като премахна (!) 162 регулаторни режима, с които работеше кабинета Костов и прочие... И се зае с началото на електронното управление.

 

Нямаме любима нито Тройна, нито Единична. 

Всички, които работят за благото на нас - българския народ са ни любими! :) 

 

Казват: Администрацията - това е държавата.

Държавата - това е администрацията!

Която те "зачислява" от акта на раждане до акта за пенсиониране ... и т.н.! :)

 

"Да си върнем държавата!"

 

:) 

 

Асол
снимка на Асол

Ся пък регулаторните режими що набута? Те какво общо имат с гербавата некадърност досежно гранДовете по ОПИК?

Flamand

 Последните в списъка кандидати са шокирани от темпото, с което работят чиновниците. И пресмятат, че когато получат парите през есента, те вече ще са абсолютно безполезни, защото няма да са оцелели.

Малкото щастливци с договори обаче са неприятно изненадани от огромната бумащина, която трябва да водят, за да отчетат усвояването на парите. Документацията е непосилно сложна за собственици на малки магазини, фризьорски салони или работилници.

Ще изтраят още малко. След няколко дни ще дойде Служебното Правителство на Фигуранта, то ще раздаде веднага парите без никакви документи - на доверие. 

Асол
снимка на Асол

Герберино, това не са точно "гранДове", а най-обикновени заявления за средства от 3 до 10 хиляди лева. Обстоятелствата, които трябва да бъдат проверени от калинките МУ са на няколко клика в няколко системи и регистри. Повече от половината от тази информация можеше да се набави служебно/пред компа/ още преди 10 години. Но, когато си имаш работа с изявени некадърници е така...

Dani Kirilov
снимка на Dani Kirilov

Аз съм подал такваз молба, но и да ме "одобрят", явно няма да подпиша. Говорих с един подписал, дето сега си скубе косите. Подписал некъв общ договор и после му дали един куп документи как да отчита парите и за какво не може да ги харчи. С тях не може да плаща данъци, не може да връща кредити и още един вагон изключения. Освен това, всеки разход трябва да е подплатен с фактури и други документи. Правят ти проверка и ако кажат, че не си ги изразходил по устав - правиш ресто с глоба. Пълен гърч! Бах тая "безвъзмездна" помощ! И тея слоноамеби ходят да се хвалят по телевизорите, че били помагали на бизнеса.

Асол
снимка на Асол

Още в Указанията нямаше раздел допустими/недопустими разходи! Нещо, което винаги е било задължително!  Само в анонса имаше примерни допустими раходи - наеми, заплати, консуматви, режийни и се спря дотук. Но, обясниха, че няма да дават пари са плащане на данъци и покриване на кредити

Johnny2965

Работещите в министерството на икономиката и свързаните с него агенции би било добре да се назначават след доказване на поне десетгодишен предприемачески опит (но само като работодател), от който поне пет с платен данък върху печалбата. 

 

Ladyz

Ботевградската икономическа школа, конкурент на Харвардската

Влез или се регистрирай за да коментираш