facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / Икономика

Чешки милиардер е неизвестният инвеститор в ПИБ

Карел Комарек е собственик на най-голямата лотарийна компания в Европа Sazka, искала да купи бизнеса на Божков
3 805

Чешкият милиардер Карел Комарек е неизвестният частен инвеститор, придобил една трета от новоемитираните акции на Първа инвестиционна банка. Това той е направил чрез семейната си фондация Valea Foundation.

От финансовата институция съобщиха, че днес финансовата операция е приключила. "Първа инвестиционна банка успешно увеличи капитала си. Днес инвеститорите заплатиха акциите по новата емисия ценни книжа. Новите акционери на банката са Българска банка за развитие (ББР) с 18,35% и Valea Foundation със 7.87%", гласи съобщението. 

Така към 2 юли ПИБ увеличава своя основен капитал със 195 424 000 лв. Към 16,30 часа акциите на банката на БФБ поевтиняха с 1,55% до 2,540 лева за акция.

Както вече е известно ББР получи с правителствено решение 140 млн. лв., за да придобие близо 70% от емитираните нови акции на ПИБ на обща стойност 200 млн. лв. Те бяха емитирани на цена 5 лв. на акция, което двойно повече от цената, на която се търгуват старите акции на банката. Увеличаването на капитала на ПИБ бе обявено от правителството като отпадане на последната пречка пред България за влизане в чакалнята на еврозоната. До това се стигна, след като през миналата година при стрес-тестовете на ЕЦБ установи капиталов недостиг в банката.

Другият инвеститор - Valea Foundation, е семейна фондация на Карел Комарек с инвестиции в Европа и САЩ. Името му изплува преди десетина дни, когато бившият хазартен бос Васил Божков съобщи, че водещата европейска компания в хазартния бизнес Sazka е искала да придобие 51% в компанията му "Национална лотария". По думите на Божков сделката се е провалила, защото инвеститорът е бил прогонен от премиера Бойко Борисов и финансовия министър Владислав Горанов. От Sazka Group потвърдиха, че действително са имали интерес към бизнеса на Божков.

„Това е нашата първа портфейлна инвестиция в България. България е перспективна и бързо развиваща се страна – член на Европейския съюз. Fibank, водеща частна банка с български капитал, има огромен потенциал за растеж и по-нататъшна експанзия на продукти и услуги в банковия сектор“, посочва Пол Шмид, член на борда на Valea Foundation, цитиран от investor.bg.

Чехът Карел Комарек е един от водещите бизнес предприемачи в Централна Европа, съобщава investor.bg. От декември 2017 г. той също така е съпредседател на Комитета по изкуства към Центъра за сценични изкуства „Джон Ф. Кенеди“ в столицата на САЩ – Вашингтон. Списание Forbes оценява състоянието му на 3,6 млрд. долара. Карел Комарек започва бизнеса си с нефт и газ в Чехия през 90-те години, веднага след нежната революция. През 2010 г. спира да прави бизнес с баща си и сестра си, за да ръководи собствена инвестиционна група. KKCG  инвестира в развлекателната индустрия, информационни технологии, недвижими имоти и биомедицина. Комарек сформира групата Sazka през 2016 г. и бързо става най-големият собственик на лотария в Европа.

Ключови думи:

Карел Комарек, ПИБ
11

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Депутатите ще проучват държавната намеса в Първа инвестиционна банка

30.07.2020

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

1106 6
Комисията по конкуренцията разреши ББР да стане акционер в ПИБ

28.07.2020

ЮЛИАНА БОНЧЕВА

659 4
Лъчезар Борисов: Несъстоятелни са твърденията за ББР и Пеевски

28.07.2020

3367 18

Коментари

редник

Щом чехът влиза с толкова пари, значи банката е добре, което е добре...

ppipi7766

Тояй нали лично ББ го беше изгонил?

Някой е целувал.... и гарантирам че не е чеха.

boboran

някой от Абу даби си купува банка от София а Вие  вярвайте на водевили 

cartman

Говорите пълни глупости! Да, Комарек е  проявявал интерес към компания на Божков, но нищо не се е случило като развитие. А също да отбележа огромната разлика между това да си купиш банка и това да придобиеш дял от акции в банка! 

Solace

Българските граждани платиха на цеко и иво за лошия им портфейл. И то, платиха милиони.

Въжета трябват...

Нафарфор

Що са ти въжета, за оглавник ли? Вече не ползват въжета..! ☺️

paragraph39

/:/...Карел Комарек започва бизнеса си с нефт и газ в Чехия през 90-те години, веднага след нежната революция. През 2010 г. ... ръководи собствена инвестиционна група. KKCG  инвестира в развлекателната индустрия, информационни технологии, недвижими имоти и биомедицина. Комарек сформира групата Sazka през 2016 г. и бързо става най-големият собственик на лотария в Европа...

.........................................................................................................................

КЪСМЕТЛИЯ!!!

П.П. Апропо, името му Комарек комарджия ли значи?!

Нафарфор

То и Булгартабак го взе австриец с име Пепелник. Тоя дето дърпа конците има странно чувство за хумор, но поне го индивидуализира!😂

Solace

А дали пък не си е купил... приемни документи за нова лотария???

sega_veteran

Коментира се комарджията Комарек, а не същността на проблема, а той е Защо се отне незаконно бизнеса на Божков и защо бандата на Оушън наля едни милиони от бюджета, тоест от нашите пари в една частна банка.

golyamataani

Който и чужд инвеститор да беше дошъл, със сигурност пак щеше да има завист и злоба. Просто на българите, за огромни съжаление, завистта и злобата са им генетично заложени. Идва сериозен чужд инвеститор, които вижда перспективи тук!

Влез или се регистрирай за да коментираш