Quantcast

Медия без
политическа реклама

Цените на жилищата стигнаха своя пик

За година имотите в София са поскъпнали с 25%, във Варна - с 30%

12 Февр. 2023МИЛА КИСЬОВА
Илияна Кирилова
В София през 2022 г. най-силно поскъпнаха жилищата в кварталите със засилено ново строителство.

Цените на жилищата стигнаха своя пик, но за спад в момента не може да се говори. Безспорно обаче са налице признаците на охлаждане на пазара, показват наблюденията на брокерите на недвижими имоти. 

В столицата за 2022 г. се отчита с 15-20% спад на сделките с жилищни имоти заради отлив на купувачи.

„Ако през 2019 г. на всеки продавач се падаха средно по трима купувачи, то днес пазарът е почти балансиран - на всеки продавач се пада по един купувач”, коментира Гергана Тенекеджиева, изпълнителен директор на АДРЕС Недвижими имоти.

От пазара излизат тези купувачи, които са без достатъчно заделени средства за самоучастие при закупуване на имот и които не са сигурни, че биха се справили с очаквания ръст на лихвите по кредитите. Оттеглят се и купувачи, които очакват понижение на цените.

Според Тенекеджиева обаче е погрешно да се смята, че цените ще тръгнат автоматично надолу със спада на сделките. "От една страна, рекордната активност на пазара не беше здравословна и в момента той се успокоява. От друга – икономическите процеси в България са относително бавни", коментира Гергана Тенекеджиева. Все пак тя съветва продавачите да определят цените по-реалистично и да бъдат по-гъвкави, ако искат да се реализира сделка.

ЦЕНИ

Цените на жилищата в София са скочили с 25% в последната година, показват наблюденията на "Адрес". В Пловдив и Бургас покачването на нивата е с около 17%, а във Варна скокът е с над 30%.

Причината Варна да бележи най-висок ръст на цените през последната година е предлагането на добри проекти както в града, така и в съседни ваканционни места. Освен това пазарът на имоти там остава много динамичен и с най-малък спад на сделките през изминалата година. Според брокерите Варна се налага като много атрактивна за инвестиционни имоти - не само заради близостта до морето, но и заради няколкото университети, развит туризъм и възможност за работа за жителите от околните населени места. 

София

В столицата поскъпването на квадратния метър е много нехомогенно - варира от 10 до над 40% за различните квартали. Прави впечатление, че през изминалата година най-осезаемо са поскъпнали жилищата в крайни квартали, до които обаче стига метрото като Обеля и Хаджи Димитър - над 40%. 

„Ръстът на цените е по-слаб в кварталите с дефицит на ново строителство. Дори престижни райони с традиционно високи нива и ограничено предлагане на вторичния пазар не успяха да „догонят” т. нар. развиващи се квартали. Това е така, защото основен двигател на пазара през 2021 и 2022 г. бяха главно новите проекти. А терени за тях по-трудно се откриват в централната, стара градска част”, поясниха от "Адрес".  Оттам отчитат, че 30% от покупките на жилища в София през миналата година са били с инвестиционна цел.

Пловдив

През последните 10 години пазарът на жилища в Пловдив претърпя сериозно развитие. Сделките там се сключват както от местни жители, така и от чуждестранни граждани и българи от чужбина. През 2022 г. пазарът в Града под тепетата бе динамичен – 2/3 от сделките се сключват в рамките само на месец. Тристайните жилища в Пловдив все още доминират над двустайните, а малко над 30% от покупките се реализират с кредит.

Бургас

Покупките на жилище в Бургас са в голяма степен с инвестиционна цел. Преобладават сделките за двустайни жилища. Заради новото строителство особено динамично се развива в квартал "Меден рудник". Влияние върху новите проекти в града оказва и дефицитът на парцели.

Ключови думи:

жилища, цени, адрес

Още по темата