Quantcast

Медия без
политическа реклама

В бюджета може да зейне нова дупка от над 1,6 млрд. лв.

Авансът от ЕК по плана за възстановяване виси на косъм заради забавянето на документа

05 Авг. 2021ТАНЯ ПЕТРОВА
Илияна Кирилова
Министър Атанас Пеканов

Рискът в бюджета тази година да зейне непредвидена дупка от над 1,6 млрд. лв. заради преработването и забавянето на Националния план за възстановяване и устойчивост става все по-реален. България очаква тази година да получи аванс в размер на 13% от общото финансиране от 12,6 млрд. лв., като парите са заложени като приход в консолидираната фискална програма. Това прави около 1,6 млрд. лв. аванс, като тук има добра новина - авансовото финансиране от ЕК бе  завишето от 10 на 13%, което води до допълнителни очаквани приходи от близо 400 млн. лв. Този плюс от 400 млн. лв. е заложен в изготвената от служебното правителство актуализация на бюджета. България обаче рискува да не получи нищо в рамките на годината, ако се забави, което ще отвори нова дупка и ще повлияе негативно на заложения в бюджета дефицит. 

Това стана ясно от провеждания блиц контрол в Народното събрание със служебния премиер Стефан Янев и вицепремиерите Гълъб Донев, Атанас Пеканов и Бойко Рашков. 

България се надява да не се стигне до фатално забавяне, но всъщност сроковете вече висят на косъм, разбра се от обяснение на Атанас Пеканов в отговор на поставен от номирания за финансов министър на "Има такъв народ" Пламен Данаилов. Разглеждането на документите в Европейската комисия продължава около 2 месеца, ако България изпрати плана през септември, ще може да се получат пари в рамките на годината, коментира Пеканов. Както "Сега" писа, служебното правителство коригира серозно плана, особено в частта икономика, енергетика, земеделие, но и корекциите предизвикаха критики от различни партии. Сега тече ново преработване, като не е ясно дали няма да има и следващо, при сформирано бъдещо правителство. 

Служебното правителство е успяло да адресира една от критиките - за отпадане на голямата програма за реконструкция на системата за напояване (с първоначален бюджет от близо 850 млн. лв., намален на 250 млн. лв. )  и ще допълни финансирането със 170 млн. лв., коментира Атанас Пеканов. На въпрос откъде се осигурява ресурса и чий бюджет ще бъде орязан Пеканов обясни, че тези средства са налични като буфер заради липсата на окончателна яснота колко точно пари ще получи България покрай преизчисляване на показатели като БВП. 

В момента прераглеждаме и балансът между безвъзмездното финансиране по линия на програмата за икономическа трансформация и ползването на финансови инструменти, разговорите с икономическото министерство продължават, коментира Пеканов. Безвъзмездното финансиране за бизнеса по тази програма бе орязано от 1,7 на 1,2 млрд. лв., но пък е предвидена много сериозна част финансови инструменти - в размер на 1,7 млрд. лв. Така общият бюджет на програмата става 2,9 млрд. лв. Настояването за по-голяма тежест на финансовите инструменти е на служебния министър на икономиката Кирил Петков. 

 

Още по темата: 

 

Прясно ревизираният  от служебното правителство Национален план за възстановяване и устойчивост, който разпределя извънредни 12,6 млрд. лв. от ЕК, отива на поправителен.

 

 

 

 

Още по темата