Медия без
политическа реклама

В "Български пощи" все още не са открили банковите карти

Държавното предприятие отказва да сложи ПОС терминали, защото струвало скъпо

Илияна Кирилова
В "Български пощи" кешът е на почит, ПОС терминали няма.

"Български пощи" упорито стои в миналия век. В България дори в повечето квартални бакалии може да платите с банкова карта, но в държавните пощенски станции не - там просто няма ПОС терминали.

Това става ясно от отговор на ресорния министър Георги Гвоздейков на въпрос от депутата Димо Дренчев ("Възраждане"). Народният представител пита министъра колко от офисите на "Български пощи" не са снабдени с ПОС устройства и в какви срокове се предвижда те да бъдат оборудвани. Отговорът е изненадващ и потресаващ - на този етап никъде в мрежата на държавното предприятие няма терминали и затова там човек няма как да си плати тока, водата или данъците например с дебитна карта. 

Гвоздейков обяснява на Дренчев, че за поставянето на собствени ПОС устройства е "необходима регистрация като платежна институция и получаване на съответен лиценз от БНБ". И тъй като "Български пощи“ не разполага с такъв лиценз, не можело да ползва самостоятелно услугата "Плащане чрез ПОС терминал".

Затова държавното дружество било провело редица среща с банки, за да обсъди условията за инсталиране и ползване на техни ПОС терминални устройства в пощенските станции. Но до подписване на договор така и не се е стигнало, посочва министърът. "Търсенето продължава", добавя Гвоздейков.

Зад тези "експертни" обяснения се крие съвсем прозаичен и прост отговор - "Български пощи" не се обзавежда с ПОС устройства, защото не иска да плаща  такси и комисиони. Още през 2020 г. от държавната фирма казват: "Няма терминали, защото условията, предложени ни от банките са много неизгодни за нас. В този момент не можем да си позволим да инсталираме такива".

Явно е, че оттогава нищо не се е променило. Изумително, че дори дребни търговци се разбират с банките, а държавен мастодонт с мрежа от почти 3000 клона и офиси с години не може да договори приемливи условия за наемане на ПОС машинки. И оредяващите му клиенти все така броят левове и стотинки на гишетата. 

По данни на БНБ на пазара активно се използват над 7 млн. банкови карти. Българите обичат технологичните новости и мнозина вече дори не използват "старомодните" пластики, а плащат с дигитални карти и портфейли в своите телефони и смартчасовници.

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?