Quantcast

Медия без
политическа реклама

България ще губи по 40 000 работници годишно

Всяка година се пенсионират два пъти повече хора от вливащите се на пазара на труда

19 Септ. 2021
Илияна Кирилова
Васил Велев

"Предстои да излизат в пенсия по-многобройни кохорти от хора, а на пазара на труда влизат такива, които са двойно по-малки по численост. Ние ще продължим да губим през следващите години по 40 000 души на пазара на труда. Няма проблем за хората, хората няма да стигнат."

Това заяви пред БНР Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) по повод опасенията, че може да се изчезнат работни места при закриването на въглищните индустрии, ако се осъществи очертаният от него вариант за замяна на въглищните индустрии с фотоволтаици.

"Новите политици (б.р. - Кирил Петков и Асен Василев) обясняват в „Марица Изток“ как ще запазят комплекса. То е вредно да се запазва, за самите работници там. Той не трябва да се запазва - каза още Велев. - Трябва да има цялостен план за прехода. Според него има риск да се изгуби европейско съфинансиране за този преход, ако Планът за възстановяване продължава да се бави."

Според Велев бизнес средата у нас се е влошила допълнително, и затова АИКБ настоява свикване на Националния икономически съвет.

"За август, на пазара на електроенергия за ден напред, България е с втората най-скъпа цена. За септември е обратното – ние сме с втората най-ниска цена след Полша", поясни Велев.

"Искаме равни условия с останалите бизнеси в Европа. Такива равни условия не получаваме - подчерта той. - Над определен праг, в Европа се компенсират бизнесите(…) При нас е обратното – цената на дребно за бита е по-ниска, отколкото е цената на едро за индустрията. Средно това съотношение в Европа е обратното.“

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 2 април?