Медия без
политическа реклама

Укриването на данъци и осигуровки пробива с 3 млрд. лева бюджета

Строителството, туризмът и селското стопанство държат черните рекорди по "недекларирана заетост"

Сенчестата икономика е враг на светлата, припомни председателят на АИКБ Добрин Иванов.
АИКБ
Сенчестата икономика е враг на светлата, припомни председателят на АИКБ Добрин Иванов.

Публичните финанси на България губят 3 млрд. лева годишно заради недекларираната заетост. Колосалната сума се получава от неплащане на данъци и осигуровки, сочат данни на Асоциацията на индустриалния капитал (АИКБ). Организацията всяка година прави мащабно проучване "Икономика на светло" и анализира най-честите нарушения и порочни практики за заобикаляне на правилата и укриване на задължения към бюджета.

И фирмите, и техните работници посочват като типични проявления на "недекларирана заетост" следните лоши практики - работа на черно (без трудов договор), работа по договори с фиктивни клаузи, прикрити трудови договори (например предприятието не назначава, а уж предлага работа по "граждански договор" и вместо заплата дава "твърд хонорар"). Тези форми на избягване на данъчни и осигурителни вноски са особено разпространени в три сектора - селско стопанство, туризъм и строителство, посочи директорът на АИКБ Добрин Иванов по време на време на заседание на Европейския орган по труда на тема „Информираността на работодателите – път за предотвратяване на недекларирания труд“.

Проучванията на българската работодателска организация показват, че у нас сивата икономика и в частност недекларираната заетост намаляват - бавно, но неотклонно. 

"Делът  на сенчестата икономика в България е все още висок на фона на северните страни от ЕС, но се доближава до средните нива в южните държави - членки на общността, обясни Добрин Иванов. 

За коректните фирми бизнесмените тарикати са голям проблем -  тези, които си спестяват данъци и осигуровки, могат да печелят пазарен дял с по-ниски цени например, което е абсолютно нелоялна конкуренция.  

Сенчестата заетост е  във вреда и на самите работещи, защото е свързано с неспазване на техните социални и трудови права“, подчерта изпълнителният директор на АИКБ.

 

Какво иска "белият" бизнес?

Краткият отговор на този въпрос е "РЕФОРМИ". 

"В средносрочен и дългосрочен план са необходими множество реформи, които ще изсветлят българската икономика. Спешна нужда от реформа имат съдебната система, пенсионната система, здравеопазването, вътрешна сигурност и отбрана, държавно управление, реформи за повишаване на ефективността и ефикасността на публичните разходи. Необходимо е намаляване на административните тежести за бизнеса и опростяване определянето и заплащането на данъци", посочват от АИКБ.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата