Quantcast

Медия без
политическа реклама

Икономиката пак започна да посивява в ковид-кризата

10 Дек. 2021
Илияна Кирилова

За първи път от 10 години насам изследването на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) "Икономика на светло" отчита ръст на сивия сектор.

"Основното проявление на лекото посивяване на икономиката, което регистрираме, е свързано със заетостта - наемане без договори и плащане в плик без осигуровки и данъци, като причината за това е ковид-кризата", посочи проф. Стефан Петранов, ръководител на екипа, който изчислява индекса „Икономика на светло“. За 2020 г. този показател е 77,49 пункта, при 78,54 през 2019 г. Спадът показва, че делът на сивия сектор е нараснал.

"От една страна предприетите от правителството мерки за подкрепа на заетостта доведоха до изсветляване на някои сектори. Много икономически дейности обаче останаха без никакви ковид-помощи и точно там се проявява посивяването", посочи проф. Петранов. 

"Редица законодателни промени също допринасят за избуяване на нови сиви практики през последната година", коментира и Васил Велев, председател на АИКБ. За пример той даде "лошо конструираното пенсионно осигуряване", което е довело до изравняване на пенсиите на голяма част от възрастните хора,независимо от годините стаж. "Административното повишаване на минималната работна заплата, както и намерението за повишаване на максималния осигурителен доход, без да се обвързва с вдигане на максималната пенсия, също не стимулират хората да внасят осигуровки върху реалните доходи", смята Велев. АИКБ отново се обявиха за договаряне на минимални заплати различни за различните икономически дейности.

От АИКБ коментираха, че намерението на новата управляваща коалиция да премахне данък "уикенд" също може да допринесе за посивяване на икономиката. "Облагането на личното потребление на фирмени активи бе въведено, за да се прекрати практиката фирма с 5 души персонал да има 10 високопроходими автомобила, без да се занимава с транспорт. Ясно е, че така те са уредили приятелите си да не плащат ДДС и разходи за експлоатация на личния си автомобил", посочи Велев.

Преди десет години, когато АИКБ започна проекта си за измерване на сивата икономика в България, тя достигаше 35-36%. В момента изчисленията показвато около 21%.

Ключови думи:

икономика, сив сектор, АИКБ

Още по темата