Quantcast

Медия без
политическа реклама

Българите са предпоследни в Европа по покупателна способност

Само румънците купуват по-малко гориво с една заплата, най-много могат да си позволят в Люксембург

04 Юни 2022
Илияна Кирилова

България заема предпоследно място в ЕС по покупателна способност, според данните от проучване на Института за пазарна икономика (ИПИ) към края на май.

Сравнени са цените на масово използвания бензин А-95 в страните от ЕС с последните достъпни данни за средния разполагаем доход на лице от едно домакинство. По този начин се определя покупателната способност чрез количеството гориво, което домакинствата могат да си позволят в отделните страни (ако всичките му разходи отиват за бензин).

Разликите са значителни – от 248 литра в Румъния до 1993 литра в Люксембург, като България е на предпоследно място с 313. В горната част на класирането са страни като Австрия и Ирландия, които съчетават относително високи доходи и ниски цени на горивата в сравнение с останалите европейски държави. Прави впечатление и, че съседна Гърция е относително близо до България по покупателна способност, изразена в гориво, следствие най-вече на много високата средна цена на бензина в страната.

Сравнени са цените на масово използвания бензин А-95 в страните от ЕС с последните достъпни данни за средния разполагаем доход на лице от едно домакинство. По този начин се определя покупателната способност чрез количеството гориво, което домакинствата могат да си позволят в отделните страни (ако всичките му разходи отиват за бензин).

Разликите са значителни – от 248 литра в Румъния до 1993 л в Люксембург, като България е на предпоследно място с 313 л. В горната част на класирането са страни като Австрия и Ирландия, които съчетават относително високи доходи и ниски цени на горивата в сравнение с останалите европейски държави. Прави впечатление и, че съседна Гърция е относително близо до България по покупателна способност, изразена в гориво, следствие най-вече на много високата средна цена на бензина в страната.

 

Според една от водещите онлайн платформи за статистика в Германия, средната брутна заплата в страната е около 4100 евро на пълен работен ден. Трудно е да се изчисли средната нетна заплата, заради строго индивидуалните параметри в страната. Ако приемем, че след удръжките грубо средната нетна заплата е около 2600 евро.

Към момента на произволна бензиностанция цените са 1,98 евро за литър дизел и 2,04 за литър бензин. Със средна месечна заплата в Германия може да се купят 1300 литра дизел и 1280 литра бензин. Но пък там цените паднаха в последните дни, тъй като правителството вкара в сила данъчни облекчения. В зависимост от пазарната цена за деня, цената намалява с около 35 цента за литър бензин и с около 17 цента за литър дизел, спрямо последните седмици.

Има и още едно огромно облекчение от пакета с помощи и то се приема по-добре от природозащитниците - билетът от 9 евро на месец за публичния транспорт в цялата страна (без скоростните отсечки на влаковете). И двете мерки важат за срок от три месеца.

Що се отнася до два от основните хранителни продукти - хляб и кисело мляко, с условно изчислената средна заплата в Германия може да се купят 2000 кисели млека и 1300 хляба.

 

В България най-голяма е покупателната способност в София-град.

При средна нетна заплата от 1721 лв. (данните са на НСИ), столичаните могат да купят с нея близо 530 литра бензин, при средно 313 за страната. Преди година обаче българинът е можел да вземе със 161 литра повече бензин за тези пари.

Що се отнася до споменатите хляб и кисело мляко, в София със средната нетна заплата може да се купят 1030 хляба и 1528 кисели млека. 

А в един от най-бедните региони в страната (и в Европа) - Монтана, средната работна заплата е 1200 лв. С толкова може да се заредят 375 литра бензин, да се купят 805 хляба и 930 кофички от най-масовото кисело мляко.

Ако от 1 юли ДДС за хляба бъде премахнат (0%), цената му би трябвало да се намали с 20%. Такава бе вчера прогнозата на Националния браншови съюз на хлебарите:

Нулева ставка на "данък добавена стойност" за хляба - ще я усетят ли потребителите - категорично "да", казва Мариана Кукушева, председател на "Националния браншови съюз на хлебарите" в България, цитирана от Радио Стара Загора.

 

Още по темата