Медия без
политическа реклама

БНБ пак вдигна основния лихвен процент

Увеличението от 1 януари е с по-малко от декември, но тенденцията продължава да е нагоре

30 Дек. 2022

Българската народна банка (БНБ) отново обяви увеличение на основната лихва. Това става ясно от официално съобщение на Ценралната банка от петък, последния работен ден за годината.

От него става ясно, че считано от 1 януари 2023 г., основният лихвен процент (ОЛП) вече ще е в размер на 1.42%. Увеличението спрямо декември е с 0.12%, когато основната лихва беше 1.3%. ОЛП зависи от поведението на играчите на междубанковия пазар, а БНБ само обявява корекции, когато цената на финансирането се промени чувствително.  

БНБ обяви, че от днес, 1 декември 2022 г. основен лихвен процент е в размер на 1. ОЛП се покачва за трети път тази година, след като от 2016 г. насам той бе неизменно нула процента. От 1 октомври основна лихва в България се покачи на 0,49%, а от началото на ноември - на 0.

Повишението на основната лихва започна през октомври след като в продължение на години тя беше на нулево ниво.

Стойността на основната лихва не влияе пряко върху лихвите по кредитите и депозитите. Показателят се използва за изчисляването на наказателната или законната лихва при забава. Тя се формира като сбор от ОЛП плюс 10%. Така от 1 януари лихвата за забавени плащания се увеличава на 11.42%.

Няколко търговски банки у нас са възприели ОЛП като референтна база и при определянето на лихвите по кредитите.