Медия без
политическа реклама

"Автомагистрали" изведнъж се оказа във финансов колапс

Държавната компания заплашва да спре строителството на магистрала "Хемус"

28 Юни 2021
МРРБ

Държавното дружество "Автомагистрали" ЕАД, което получи от бюджета 3 млрд. лв. за строителство на пътища и укрепване на свлачища и разплати авансово голяма част от тази сума без никакви обществени поръчки, изведнъж се оказва във финансов колапс.

В съобщение до медиите от дружеството се оплакват, че са поставени в невъзможност да извършват редовните си месечни плащания към доставчици на услуги и суровини, което ще блокира дейността им. Причината е разпоредбата на служебния министър на регионалното развитие Виолета Комитова от 10 юни, с която са блокирани сметки на дружеството във всички търговски банки. До тази мярка Комитова пристъпи, след като стана ясно, че изпълнителният директор Стоян Беличев отказва да освободи поста.

Сега от “Автомагистрали” посочват, че вече търпят негативни последствия в работата си и дружеството е заплашено от принудително спиране на дейността. И заплашват, че има реален риск строителните работи на магистрала "Хемус" да спрат, а работниците да бъдат разпуснати в принудителен отпуск в разгара на строителния сезон. Както стана известно по строителството на магистралата вече са разплатените 1.3 млрд. лв., като реално са завършени само 9 км, а други 68 км са на различен етап от изграждане.

"Съществува сериозна опасност да бъде прекъснато електрозахранването в обекти и бази за поддръжка, както и прекратяване доставките на горива. Натрупват се неодобрени заявки за годишни технически прегледи, за планови ремонти на техниката за зимното поддържане и текущи аварии и проблеми. Това може да е причина за неизпълнение на възложените задания относно текущия ремонт и поддръжка, обезпечаване на пътнотранспортни проишествия, въвеждане на временна организация и безопастност на движението при най-натоварените автомагистрали в страната, което, от своя страна ще доведе освен до санкции и до финансови загуби на дружеството от нереализирана печалба", посочват още от държавната компания.

От там припомнят, че в резултат на продължителна писмена комуникация с МРРБ, принципалът на „Автомагистрали“ ЕАД - министър Комитова, на 25 юни  с поредно писмо до търговските банки ги моли да не допускат разплащания над определения от нея лимит от 10 000 лв. на седмица.

Сумата е крайно недостатъчна за оперативната работа на дружеството и то да функционира нормално, жалват се от "Автомагистрали". "С тези и други подобни действия или бездействия на практика се блокира дейността по изграждането на АМ „Хемус“ и поддръжката на автомагистралите в страната. Това може да доведе до хаос и напрежение за всички пътуващи, за бизнеса, свързан с пътната инфраструктура, а също и за икономиката на страната", предупреждават от компанията.

Отказът на държавното дружество „Автомагистрали“ да изпълни съдебно решение и да предостави достъп до обществена информация – сключени договори с подизпълнители, погазва Конвенцията за защита на правата на човека и основните свободи.

 

Още по темата